Nyheter

Kvinnor stämmer Qatars flygbolag – fick sina underliv visiterade

Qatar Airways och myndigheterna i Qatar stäms efter övergrepp på kvinnor.

Kvinnor på tio olika Qatar Airways-flyg tvingades i oktober 2020 till gynekologiska undersökningar på Doha-flygplatsen i Qatar. Detta för att myndigheterna letade efter mamman till ett nyfött barn, som hade hittats övergivet i ett badrum på flygplatsen.

Det rörde sig om invasiva gynekologiska genomsökningar, som påtvingades kvinnorna, varav tretton var australienskor. Sju av dem stämmer nu flygbolaget, rapporterar AFP.

Händelserna väckte uppståndelse och protester när de skedde.

Den gruppen kvinnor som drabbades led oerhört i samband med händelsen, och även nu ett år senare fortsätter de att må dåligt, det är ett trauma som drabbat dem, sade Damian Sturzaker, advokat från Sydneybaserade advokatbyrån Marque lawyers, till AFP.

Kvinnorna, som valt att vara anonyma, kräver nu en formell ursäkt, skadestånd och garanterat skydd för framtida passagerare som transiterar flygplatsen.

Qatar är en ultrakonservativ muslimsk monarki, där sex och förlossning utanför äktenskapet är straffbart med fängelse. Inför fotbolls-VM har landet kämpat för att försäkra kritiker om att dess löften om kvinnors rättigheter, arbetsförhållanden och demokrati är trovärdiga.

Qatar har mycket att förlora på den dåliga publiciteten och premiärministern har bett om ursäkt och försäkrat att de i framtiden ska garantera passagerares säkerhet och trygghet.

Kvinnorna har själva försökt förhandla med myndigheterna i Qatar, men säger att de bemötts med tystnad. De är även kritiska mot myndigheterna i hemlandet, som de menar underlåtit att agera. Därför har de nu vänt sig till en advokat.

Kvinnornas advokat säger att hans klienter önskar lyfta frågan igen inför det stundande världsmästerskapet i fotboll som spelas i landet 2022.

Stämningsansökan kommer lämnas in i Australien om några veckor. Den är riktad mot Qatar civil aviation authority, Hamad international airport, Qatar airways och landets regering inom några veckor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV