Nyheter

2021 mördades 375 transpersoner globalt – ett illavarslande rekord

Mexico city, 20 november 2018.

Fler mord på transpersoner har registrerats globalt under 2021 än någonsin tidigare. Det visar ny statistik från Transgender Europe, som oroar sig för en alarmerande uppåtgående trend.

2021 är det dödligaste året för transpersoner sedan det började föras statistik över morden år 2008. Det framkommer i den årliga statistik som Transgender Europe (TGEU) tar fram inför minnesdagen för transpersoner, Transgender day of remembrance, den 20 november.

Totalt handlar det om 375 personer, året innan 350. En av fyra mördades i hemmet. En majoritet, 70 procent av morden, begås i Central- och Sydamerika. Allra flest, liksom tidigare år, i Brasilien med 33 procent av alla mord. Nio av tio av de som mördas är transkvinnor.

Det ökande antalet mord på transpersoner i världen följer en oroande trend där även kvinnohat, rasism, xenofobi och ilska mot sexsäljare återfinns, enligt Transgender Europe. Majoriteten av de mördade är svarta och migrerade transkvinnor i prostitution.

I år rapporterades för första gången mordfall från Grekland, Kazakstan och Malawi.

Det som framkommer i rapporten uppskattas vara en bråkdel av det verkliga antalet fall. Eftersom de flesta länder inte alls rapporterar eller dokumenterar våld och trakasserier mot transpersoner tros mörkertalet vara enormt.

Enligt rapportförfattarna kommer de inrapporterade fallen oftast från olika länders trans- och regnbågsorganisationer som bevakar situationen för transpersoner och deras rättigheter i hemlandet.

Statistiken sammanställs av Transrespect versus transphobia worldwide (TvT), ett TGEU-projekt. Det görs genom inhämtning av information från lokala och nationella nyhetsmedier, som täcker dödsfallen och morden. TvT samlar information om fallen och har en komplett lista över alla inrapporterade fall i år.

I de flesta länder saknas systematisk informationsinsamling, vilket också är en bidragande orsak till att många fall aldrig rapporteras, eller om de gör det får de väldigt lite uppmärksamhet, vilket sammantaget bidrar till underrapportering om våld och mord.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV