Startsida - Nyheter

Nyheter

Högt pris för krossat glastak

Magdalena Andersson fäller en tår när Amineh Kakabaveh talar under statsministeromröstningen på onsdagen.

Det blev en turbulent onsdag då riksdagen med minsta möjliga marginal släppte igenom Magdalena Andersson som första kvinna på statsministerposten. När den blåbruna budgeten klubbades samma eftermiddag var regeringskrisen ett faktum, så även normaliseringen av rasism i Sverige.

Efter tisdagskvällens uppgörelse med Vänsterpartiet, stod det klart att ett glastak var krossat eftersom Centerpartiet hade lovat att släppa fram Socialdemokraternas nya partiledare, Magdalena Andersson.

Det blev en känslosam stund i riksdagskammaren under omröstningen, med gratulationer och historieskrivning och hejarop i sociala medier. Men strax innan hade Centerpartiet meddelat avsikten att inte stödja regeringens budget. Och Miljöpartiet att det behövde fundera över konsekvenserna av C-beskedet.

Oansvarigt och dyrt

Enligt Isadora Wronski, Sverigechef på Greenpeace, driver den nu antagna M-KD-SD-budgeten på klimatutsläppen, förstörelsen av ekosystemen och  utrotningen av arter.

– I kölvattnet av FN:s klimatkonferens väljer man att sänka drivmedelsskatten. Det är oansvarigt, omoraliskt och kommer att stå oss dyrt på alla sätt, säger hon i en kommentar.

Att regera på en budget delvis framförhandlad av SD, med strukna klimatåtgärder och sänkt bensinskatt, var heller inget alternativ för Miljöpartiet, meddelade språkrören Per Bolund och Märta Stenevi under onsdagseftermiddagen. Nu lämnar Miljöpartiet regeringen och Stefan Löfven är fortsatt statsminister i övergångsregeringen.

Om Andersson – vilket allt pekar på – tillträder ämbetet nästa vecka efter ny omröstning och med ett helt socialdemokratisk kabinett blir det första gången en kvinna gör det. Det blir också första gången SD får ett direkt inflytande över statsbudgeten.

Kommer att märkas

Vid en av presskonferenserna på onsdagen tonade Magdalena Andersson ner betydelsen av justeringarna som M och KD förhandlat fram med SD. Det mesta av regeringens budgetproposition gick också igenom. Hon lyfter fram mer resurser till sjukvården, äldreomsorgen och skolan, stärkt sjukförsäkring och ersättning till personer med funktionsnedsättning som gör att de inte kan arbeta, ingen sänkt a-kassa och trygghetspension som fyller gapet till pension för den som slitit ut sig i arbete.

Enligt Andersson omfattar de blåbruna justeringarna, när hon räknat bort ”rent tekniska förändringar”, tio miljarder kronor.

– Det kommer såklart märkas för människor. Funkisskatten återinförs, funktionsnedsatta betalar högre skatt än löntagare vid samma inkomst färre hyresrätter, familjeveckan begränsas till höginkomsttagare som oftast redan har sex veckors semester snarar än de som jobbar i LO-yrken schemalagt och ofta. De kommer ha sämre möjlighet att ta del av den. Fler kommer vara arbetslösa, säger Magdalena Andersson, men betonar att helheten kommer domineras av den politik regeringen föreslagit.

Taggad och rörd

Bedömningen att hon trots allt kan styra landet bygger alltså på att det inte är hela den moderata budgetmotionen som går igenom:

– Det hade jag inte accepterat, säger Andersson.

Hon är ”taggad” att leda regeringen, redo att ”göra Sverige bättre” och att Amineh Kakabaveh med sitt tal satte ord på känslorna hon hade kring den historiska innebörden.

– Jag har också växt upp som flicka i Sverige. Sverige är ett ojämställt land. Det är mycket bättre nu än när jag växte upp på 70-talet. Vi har gjort stora framsteg. Det är klart att min upplevelse när jag växte upp på 70-talet, de upplevelser jag har haft i livet och de förbättringar jag sett när det gäller jämställdhet, det känns naturligtvis när man sitter där.

Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen, Maj Karlsson, räknar med att överenskommelsen om garantitillägg för de fattigaste pensionärerna – merparten kvinnor – fortfarande gäller. Överenskommelsen mellan S och V slår också fast att ett parti vars stöd regeringsmandatet vilar mot i fortsättningen inte kan stängas ute från inflytande, som i januariavtalet. Men skrivningarna är allmänna och lämnar enligt Magdalena Andersson öppet för olika tänkbara regeringskonstellationer efter valet.

– Något vi sett under den här mandatperioden är att om de som tolererat en statsminister inte tolererar politiken, då blir det problem i kammaren, säger hon.

Fel håll

Samhällsvetaren och opinionsbildaren Shadé Jalali skriver på Facebook att onsdagens utveckling bekräftar att jämställdheten i Sverige har kommit längre än arbetet mot rasism.

”Först ’krossades glastaket för kvinnor’, sen kaos på grund av rasistiskt parti som spökar. Att vara politiker är ett hårt jobb. Det behövs en pragmatisk Magdalena Andersson för det här jobbet och en stark vänster-grön opposition.”

Seher Yilmaz, statsvetare och organisationsutvecklare med fokus på jämlikhetsfrågor, är också övertygad om att Sverige får en kvinna som statsminister förr eller senare. Synen på människors lika värde är det sämre ställt med.

”Vi går åt fel håll för varje dag som går. Och jag fattar inte hur vi ska lyckas ta tillbaka det vi raserar. Det handlar inte om några miljarder hit eller dit. Det handlar om en förskjutning som alldeles för många gått med på”, skriver hon på Instagram.

Arbete mot segregation undergrävs

Till exempel finns satsningen på ökade, permanenta stöd till kvinnojourer kvar efter budgetomröstningen. Men Delegationen mot segregation, som har till uppgift ”att förbättra situationen i socioekonomiskt utsatta områden och motverka strukturella orsaker till segregation”, läggs ner genom de blåbruna justeringarna.  

Även i den så kallade servettbudget, som M och KD fick igenom med hjälp av SD under regeringskrisen 2018, fanns en nedläggning med, men i och med januariavtalet kunde myndigheten fortsätta sitt arbete. Redan då konstaterade Forum idéburna organisationer med social inriktning att en nedläggning skulle vara negativ för civilsamhällets möjligheter att arbeta mot segregation:

”I relationen mellan det offentliga och civilsamhällets organisationer är långsiktighet en nyckel och kontinuitet en förutsättning för lyckosamma insatser.”

Högt pris

Feministiskt initiativs partiledare, Teysir Subhi och Farida Al-Abani, konstaterar i en debattartikel i ETC att rasism inte kallas rasism av de som utövar den, utan definieras av konsekvenserna som rasistiska handlingar skapar. De skriver:

”Sverigedemokraterna är tydliga med vilka som inkluderas i deras Sverige: en homogen grupp med samma språk, religion, identitet och härkomst. SD är öppna med att de vänder sig emot mångkultur och ett samhälle som tillåter att människor är olika. Det går Moderaterna med på när de samarbetar med SD. Ett budgetsamarbete innebär att M släpper fram politik med rasistiska konsekvenser. Budgetsamarbetet blir då en rasistisk gärning.”

Al-Abani och Subhi menar därför att det krossade glastaket har ett högt pris, och att det finns ett akut behov av att samla en bred vänsteropposition inför valet 2022:

”Oavsett vilka som hamnar i regeringsställning behövs en gemensam opposition mot rasism och ett gemensamt strävande efter ett hållbart, jämlikt och jämställt samhälle.”

Läs även:

2021-11-26 | Min mamma sms:ade mig i onsdags morse

2021-11-09 | ”För många har samhället inte funnits där när de behövde det”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV