Evenemang

I spårens rötter och rötternas spår

ONSDAG 1 DECEMBER, ONLINE

I ett samtal om spår möts konstnären Katarina Pirak Sikku och författaren Annica Wennström som båda deltar i antologin Inifrån Sápmi. Vittnesmål från stulet land (Verbal förlag).
Om spår som syns, och de som finns men inte syns, och om de som sopades bort för länge sedan men som aldrig kan utplånas. Genom minnet skriver Katarina Pirak Sikku fram sin pappa, konstnären Lars Piraks liv, och Annica Wennström minns sitt och sin familjs smärtsamma förflutna i en poetisk uppmaning som ligger nära jojken. Samtalet modereras av redaktören och författaren Malin Nord.

Katarina Pirak Sikku
Född 1965, konstnär bosatt i Jåhkåmåhkke. I mars 2021 presenterade hon sitt senaste verk Agálaččat bivttastuvvon sohkagotti ivnniiguin Ihkuven aajkan maadtoej klaeriejgujmie gåårveldihkie på Kart- och bildenheten Carolina Rediviva vid Uppsala universitet. Verket klär in de fotoalbum som finns kvar efter Institutet för rasbiologi i ett omsorgsfullt fodral utifrån områdets dräkttradition. Materialet är kläde, tenntråd, pärlor, band och spets. Katarina Pirak Sikku vill ge tillbaka historien till dessa svartvita fotografier genom att för evigt linda in och beklä de avfotograferade med deras egna berättelser och traditioner.

Annica Wennström
Född 1966 i Örnsköldsvik, bosatt i Solna. Författare, lärare i kreativt skrivande samt anlitas som redaktör för manusbearbetningar. Hon är från de södra delarna av Sábmi, under uppväxten bodde hon större delen av tiden i Umeåtrakten. Med samiskt tema har hon skrivit Lappskatteland – en familjesaga (Wahlström och Widstrand, 2006) samt Skuggrädsla (Bonnier Carlsen, 2009). Utöver det ett tjugotal böcker som sträcker sig över spänning, relationsromaner och ungdomslitteratur.

Malin Nord
Född och bosatt i Östersund. Tillsammans med Patricia Fjellgren är hon redaktör för antologin Inifrån Sápmi. Vittnesmål från stulet land (Verbal förlag). Hon är författare till romanerna Stilla Havet (2012) och Barmark (2017) och ingår i Rådet för samisk litteratur inom Svenska Författarförbundet. Under 2020 var hon vikarierande redaktör för den norrländska tidskriften Provins. Debuterade som dramatiker sommaren 2021 med pjäsen Elvira, en fantasi om cirkusartisten Elvira Madigans verkliga öde, för jämtländska scenkonstföreningen Undantaget.

I spårens rötter och rötternas spår
ONSDAG 1 DECEMBER
KLOCKAN 18:00–18:45
Facebook Live
Evenemang av Nordisk kulturkontakt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV