Nyheter

Lina Hurtig målhjälte när Sverige besegrar Finland

Lina Hurtig jublar efter sitt segermål under torsdagens VM-kvalmatch i grupp A mellan Sverige och Finland på Gamla Ullevi.

Lina Hurtig glider fram på knän inför ett euforiskt Gamla Ullevi när hon tryckt in 2–1 mot Finland inför 13 429 åskådare. Sverige fortsätter att leda gruppen i VM-kvalet.

Det var inte en given seger. Finlands förbundskapten Anna Siegneul var stolt över sitt lags insats. Det framgick vid presskonferensen efter matchen.

Jag är besviken att vi inte tog med oss något poäng. Vi spelade väldigt bra och jag är väldigt stolt över spelarna. Vi gjorde ett fantastiskt mål, säger Siegneul.

Sverige tog ledningen och tryckte på bra från start. I den 11:e minuten sätter Fridolina Rolfö in ett självsäkert mål för Sverige. Hon löper sig fri bakom Finlands backlinje och sätter den i nätet bakom Tinja-Rikka Korpela i finska målet. Hon sprang så fri att hon fick många att undra om det var offside, men det var godkänt. Hon satte målet efter en fin passning av Lina Hurtig.

En finsk frispark sätter fart på Finlands anfall, och vänder styrkeförhållandet. Svenska försvaret stressar, och i den höga pressen kommer Linda Sällström fri med en boll i djupled, och sätter en vacker boll i vänster hörn.

– Det var mitt 50:e mål, men jag hade hoppats att få fira med ett poäng också, säger Linda Sällström efteråt.

I andra halvlek börjar spelet mer jämnt, men den svenska pressen ökar. Målchanserna och hörnorna duggar tätare och tätare. Med Kosovare Asllani skadad är det Jonna Andersson som lägger de svenska hörnorna.

Finlands förbundskapten Anna Signeul menar att det är just mot slutet det märks att Sverige är det starkare laget.

– Det är väl där vi måste kunna spela på den här nivån i 90 minuter. Det är det som fattas. Sveriges fysik avgör i slutändan. Vi är på rätt väg, och spela fotboll tycker jag vi visar att vi kan, säger hon.

Efter några byten, ökar Sverige pressen. Johanna Rytting Kaneryd kommer in och trycker på från högerkanten. Med Caroline Seger på plan ökar trycket ännu mer.

Filippa Angeldahl spelar fram till Lina Hurtig som i 79:e minuter sätter det efterlängtade ledningsmålet. Hon glider ner på knäna i en målgest. Efter många chanser utan utdelning satt den äntligen.

– Helt fantastiskt man kände ett sånt otroligt stöd. Det kändes som att hela arenan exploderade när Lina gjorde mål. Det är verkligen en speciell känsla att spela hemma, konstaterar Fridolina Rolfö.

Moa Svan

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV