Recension

Skicklig debut om klass i ungas relationer

Tidvis plågsam läsning, men också oupphörligt intressant, skriver Anna Remmets om Gudrun Furumarks romandebut på feministiska förlaget Systerkonspirationen.

En lite tjock oskuld av arbetarklassnitt blir vän med en av klassens rikaste och snyggaste tjejer som självklart är manipulativ och bitchig. Låter det som en dussinhistoria? I så fall bör det välkända high schoolfilmmotivet inte avskräcka från att läsa debutanten Gudrun Furumarks roman Smartare smalare snyggare rikare.

Boken, som kommer ut på det relativt nystartade feministiska förlaget Systerkonspirationen, handlar alltså om Sara som på 90-talet, efter sina föräldrars separation, flyttar från Norrköping till Stockholm och börjar på snobbskolan Östra Real av alla ställen. Första dagen har hon på sig en t-shirt med texten ”Eat the rich”, men även utan den skulle hon, vars numera sjukskrivna träslöjdslärarpappa var känd som ”trä-Stalin” i Norrköping på grund av sina kommunistiska övertygelser, passa riktigt dåligt in. T-shirten antyder en självsäkerhet som inte riktigt finns hos Sara, som ständigt drar in magen och kämpar för att säga rätt saker. Ändå får den henne att bli upptäckt av den vackra, lillgamla och excentriska Esmeralda som är dotter till en regissör. Sara blir snabbt trollbunden av Esmeralda, som symboliserar en värld hon både åtrår och äcklas av och deras relation blir plågsamt ojämlik.

Och visst finns det riktiga klichéer i Furumarks debut. Esmeraldas franska regissörspappa Philippe, som  förutom yrket framstår som en 3d-printad kopia av Jean-Claude Arnault, är en sådan. Dessutom känns en del dialog och formuleringar mindre trovärdiga och rätt schablonartade, som när en av överklasstjejerna i klassen i förbifarten berättar att hennes mamma lovat att betala hennes fettsugning när hon fyllt arton. Eller som när Philippe på ett sätt som ska föreställa överklassvenska med fransk brytning  säger om Esmeralda: ”Visst är vår dotter formidable! /…/Hon har alltid varit en magnifik diplomat.”

Men ibland är beskrivningarna av osäkerheten, ojämlikheten och den förnedring den för med sig oerhört skarpa. Skildringen av hur Sara väger varje ord på guldvåg för att verka tillräckligt världsvan och intellektuell, och hur Esmeralda med infernalisk skicklighet blandar nålstick med ömhet och smicker är inget mindre än plågsamt att läsa.

När Sara blir förtjust i en av de ”snälla” killarna i klassen tror en att det när allt kommer omkring ska sluta som en romcom. Men Furumark tillrättalägger inte alltför mycket utan lämnar tillräckligt många sår öppna och knutar olösta för att berättelsen trots en del klyschor ska förbli oupphörligt intressant.

Bokomslag: Agnes Ahlsén och Sara Hallonsten – Systerkonspirationen
Bokomslag: Agnes Ahlsén och Sara Hallonsten – Systerkonspirationen

Smartare smalare snyggare rikare
Av Gudrun Furumark
Systerkonspirationen