Evenemang

Tensta konsthalls textpris 2021

SÖNDAG 16 JANUARI, TENSTA

Hallå alla skrivande mellan 15 och 25 år! Dags för Tensta konsthalls textpris 2021! Novell, roman, poesi, låttexter, spoken word, essä, debattartikel…

Tensta konsthalls textpris föddes 2014 i ett av konsthallens samarbeten med närliggande skolor och som ett svar på behovet av en återkommande händelse med fokus på ungas skrivande i förorten. Priset instiftades som en del av Tensta Museum – rapporter från nya Sverige, som tog ett grepp om Tenstas historia, minne och nutid och annonseras nu ut för åttonde året i rad. En stor andel av pristagarna har blivit publicerade på etablerade förlag. Förra årets jury bestod av Athena Farrokhzad, Murre Gonday och Tone Schunnesson och Nora Khalil, som vann förstapriset, romandebuterar redan i vår med utgångspunkt i den text hon skickade in till tävlingen.

Från och med nu tar Tensta konsthall emot bidrag till en texttävling för unga skrivande mellan 15 och 25 år. I årets jury sitter poeten och författaren Göran Greider, poeten och konstnären Leif Holmstrand samt Nawroz Zakholy, poet med rötter i Revolution Poetry. Förra årets förstapristagare Nora Khalil romandebuterar nästa höst.
”Det är ett väldigt uppskattat pris som triggar många unga att våga skriva och skicka in. Jag tror att det betyder mycket att bli sedd och läst av yrkesverksamma författare med öra för nya uttryck och tonaliteter. Här ligger framtidens litteratur och väntar”, säger Cecilia Widenheim.

Årets jury:
Författaren och poeten Göran Greider, aktuell med En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande (2019), Hon vars hjärta var som mitt (2020) och Barndomsbrunnen (2021).
Föfattaren och konstnären Leif Holmstrand, senast aktuell med Herrarna och djuren (2020) och Den fornegyptiska familjesolen (2021), samt med utställningen Ur djupet på Marabouparken konsthall.
Nawroz Zakholy, skrivande kommunikatör med en fot i Revolution Poetry, samt under flera år ledare av läs- och skrivserien Att läsa och bli läst på Tensta konsthall.
Texter som efterfrågas är noveller, reportage, manus, dikter eller sångtexter.
Ansökningstiden pågår från och med nu till 16 januari 2022. Vinnarna aviseras i början av 2022.

Tensta konsthalls textpris 2021
SÖNDAG 16 JANUARI
Bidrag kan lämnas tom 16 januari.
Skicka ditt bidrag hit.
Tensta Konsthall
Evenemang av Tensta konsthall

Tidigare mottagare av Tensta konsthalls textpris
2020: Nora Khalil, Adina Edfelt, Jana Paegle och Ali Mahmoudi
2019: Amar Jasarevic, Nasrin Mohamoud, Rebecca Stråhle-Wolke
2018: Viktor Boström, Fares Hamed, Nicole Charro, Clara Olausson
2017: Yrsa Keysendal, Jennifer Jungelin, Sumaya Abdulkadir
2016: Mona Monasar, Evin Cherif, Nioosha Shams
2015: Marianne Al-Ghorabi, Evyn Redar, Arazo Arif, Lema Shansab (hedersomnämnande)
2014: Evin Ahmad, Nebay Araya, Sofia Pappa