Nyheter

Malmö stad köper in melaninrika vårddockor

Malmö stadshus.

På initiativ av sjuksköterskan Zainab Jones kommer Malmö stads vårdutbildningar kunna undervisa på vårddockor med melaninrik hud. Det kan minska risken för felbehandlingar, rapporterar SVT.

Under sina tjugo år inom vården har Zainab Jones aldrig sett vårddockor med melaninrik hud. Detta trots att rodnader på hud kan variera med hudfärg. Patienter med melaninrik hud löper därför större risk att felbedömas inom vården.

– En nära anhörig till mig sökte vård på grund av nässelutslag och läkaren beskrev i hennes journal att det inte gick att bedöma vad det var eftersom hon var mörkhyad, berättar Zainab Jones för SVT, och fortsätter:

– Det finns studier och forskning från England och USA som visar att patienter som har melaninrik hud löper större risk att få djupa vävnadsskador från tryckssår än patienter med ljus hy. Vi kan inte ha vårdutbildningar som endast baseras på ljus hud.

Nu kan kunskapsluckorna fyllas. I alla fall på utbildningar i Malmö, med hjälp av Zainab Jones, och hennes kolleger Lotta Hylen och Ana Rusovan. Detta då hälso, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö börjat köpa in vårddockor med både melaninrik och melaninfattig hud.

Zainab Jones driver även Instagramkontot Min Melanin, är skönhetsbloggare på Damernas värld och mottog nyligen Womeneur-stipendiet från Womenisa-nätverket. Stipendiet uppmärksammar goda samhällsinsatser och ges till entreprenöriella minoritetskvinnor som ”i handling visat ett entreprenöriellt driv och visat ett engagemang utöver det vanliga”.

– Det är så otroligt viktigt att det finns jämlik vård i Sverige och viktigt med representation i medicinska läroböcker. Mitt konto fungerar som kunskapsportal för sjuksköterskor, läkare och alla som kan tänkas vara intresserade, sade Zainab Jones i samband med prisutdelningen till Nyhetsbyrån Järva.

Zainab Jones
Zainab Jones. FOTO: Lima Habib
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV