Intervju

”Jag vill skapa mitt eget New York”

Kenxo Slayz.

Möt Kenxo Slayz, en club queen med stort hjärta, intelligens och rösten bakom en ny podcast som vill markera en gång för alla – svarta queers är här för att stanna.

Kenxo Slayz nya podcast Sex och fördom vill undersöka vad ett liv som svart queerperson kan innebära och inspireras av. Han beskriver sin stil som rak, ärlig, smart och med mycket humor. Trots sin ålder bär Kenxo Slayz på mer erfarenheter och historier än de flesta av oss. Något som märks i podcastens första avsnitt med rubriken ”Att komma ut”, som bland annat gästas av Amat Levin, journalist och författare, som berättar om afrikansk queerhistoria.

– Det finns så mycket osagt om våra liv. Trots att det är 2021 finns det nästan inga podcasts eller radioprogram som fokuserar på frågor som rör min community. Vi kommer att snacka om traditioner, religion, relationer och ja om sex. Podcasten ska kännas relevant, insatt i frågorna och samtidigt ha synpunkter, säger Kenxo Slayz.

När intervjun görs har första avsnittet av hans podcast varit ute i sex dagar. Tidigare den dagen fick han goda nyheter, podcasten har hamnat på Spotifys topplistor och han är överraskad.

– Det är så många som jag inte känner som har hört av sig till mig. Skickat meddelande och berättar att dem känner igen sig i mina berättelser. Även om jag visste att det fanns en publik för podcasten är jag ändå förvånad.

Vem vänder sig podcasten till? 

– Helt ärligt så tänker jag på information, humor och råd som jag hade behövt som ung queer. Vad hade hjälpt mig. Jag tänker mycket på nästa generation svarta queerkids, de ska ha fler möjligheter än jag hade.

Idén för en podcast fick han för fyra år sedan, men det skulle dröja tills han möte Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey, skaparna bakom podcasten Raseriet innan idén blev verklighet.

– Någonting händer i Stockholm just nu. Vi är så många människor från olika minoriteter som vill skapa på egna villkor.

Trots att Kenxo Slayz tycker att representation är viktigt understryker han att han själv inte kan representera alla svarta queerpersoner. Han vill hellre se en framtid där många fler gör sin egen grej och tar plats.

Många som identifierar sig som svarta och queer har valt att flytta från Sverige till städer som Berlin och London, där det finns en mer etablerad svart queerkultur.

Har du funderat på det?

– Även om det också tilltalar mig så vill en stor del av mig vill stanna och istället skapa mitt eget New York i Stockholm genom att starta klubbar och podcasts. Jag vill att folk ska förstå att vi är många, att vi finns och bidrar till kulturen, det bara för dem att vänja sig vid tanken, säger Kenxo Slayz.

Kenxo Slayz
Kenxo Slayz. FOTO: Elvira Glänte

FAKTA/Kenxo Slayz

28 år, uppvuxen i Enköping, bor i Stockholm, arbetar som modell och podcastvärd. 
     
Fem tips från Kenxo Slayz på podcast till julen:

The Read: med Kid Fury och Crissle. En podcast som funnits i många år och som både är informerar och underhåller.

Pressed: En ny BBC Radio 1Xtra podcast med tre stora svarta brittiska influensers Nella Rose, Mariam Musa and Adeola Patronne.

We said what we said with Rickey and Denzel: Bästa vännerna Rickey Thompson och Denzel Dion veckopodcast snackar om allt från popkultur till kärlek till vänskap.

Friend zone: En podcast om mental hälsa, vänskap och hitta balance mellan arbete och livet med vännerna Dustin Ross, HeyFranHey och Assante.

Bobo and Flex: Feminism, avkolonialisering av beteende och verktyg för problematiska relationer utlovas i Bobo och Flex podcast.