Evenemang

Utopins pris och ideologins betydelse

TISDAG 25 JANUARI, ONLINE

Välkommen till ett digitalt seminarium med historikern Johann Chapoutot, med anledning av Förintelsens minnesdag 27 januari.

27 januari är samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades, 1945. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde. Varje år bjuder vi in en internationell gäst som håller tal under minnesceremonin, denna gång är det den franske historikern Johann Chapoutot.

OM HUR DET OBEGRIPLIGA KUNDE SKE
Detta seminarium handlar om frågan om hur det obegripliga kunde ske, utifrån Chapoutots forskning om nazisternas utopiska ideologi före och under andra världskriget och Förintelsen. I boken The Law of Blood – Thinking and Acting as a Nazi har han skildrat nazisternas utopiska vision om ett samhälle byggt på ”blod och jord”. Han betonar vikten av att sätta sig in i de tyska nazisternas mentala värld, hur de såg på sig själva och sitt handlande – för att ta sig närmare förståelse av både historien och vårt samtida samhälles utveckling.

PRAKTISK INFO
– Seminariet hålls på engelska.
– Var med via livesändning på facebook i eventet eller levandehistoria.se.

Utopins pris och ideologins betydelse
TISDAG 25 JANUARI
KLOCKAN 10:00–11:45
Via Facebook Live
Evenemang av Forum för levande historia

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV