Krönika

Intimdeo från tomten

Sandra Dahlén.

”Alla tål det faktiskt inte och fittor behöver det inte.” Sandra Dahlén om onödiga produkter som kan skada och att ljumsksvett inte heller är kul i jul.

Jag läser i Dagen nyheter om de två kvinnorna som startade företaget som introducerade intimdeo i Sverige för sju år sedan. Som sexualupplysare har jag tidigare varit så nöjd med att dessa, som jag sett det, helt onödiga och även skadliga produkter inte sålts i Sverige. Och så kom de då hit.

Har jag kollat upp hur de fungerar? Nej? Kan jag ge tips på användning, såsom man svarar på frågor om exempelvis rakning? Nej, har inte känts seriöst eller kanske viktigt. Idén om att fittor luktar illa och behöver tuktas på ännu fler sätt än de redan görs känns helt enkelt motbjudande. Så även tanken på att kvinnor, som redan tjänar mindre än män, ska ha onödiga utgifter.

Senast förra veckan fick jag en fråga om fittdoft av en gymnasieelev och jag sade helt enkelt att kön luktar kön och att det kan ta tid att vänja sig vid det såsom det kan upplevas efter pubertet. Jag lade till att doften kan ändras under en menscykel och om den ändras drastiskt och skarpt behöver det kollas upp då det kan vara infektion eller obalans.

Jag läser artikeln med irritation. Varför lägger jag ens tid på det här, har jag inget bättre för mig?

Ungefär samma inställning till doft som en av grundarna till intimdeo-företaget mötte från gynekologen när hon gick dit då hon kände sig ”ofräsch”. Gynekologen konstaterade att allt såg fint ut men det hjälpte inte – patienten tyckte ju fortfarande att hon luktade illa. Och så föddes idén till intimdeo.

Jag läser artikeln med irritation. Varför lägger jag ens tid på det här, har jag inget bättre för mig? Varför får företagarna detta utrymme då inget nytt har hänt – de berättar till och med att de inte nått sitt mål om att vara världsledande på marknaden. De känner sig missförstådda och får förklara sig. Och helt plötsligt händer något med mig för jag minns en hysteriskt rolig sekvens i Amy Schumers show The leather special. (Finns på Netflix)

På sitt innerliga och ”gränslösa” sätt berättar hon om hur hennes fitta, efter noggrann rengöring, på sin absolut bästa dag, luktar som ett litet djur på en bondgård. Hon pratar om hur vi skäms för lukten fast det är fittans natur. Men nåde den pojkvän som ändå inte vill gå ner! Hon går också in på hur tjejer fostras till självhat medan män kan komma en i munnen utan någon som helst betänklighet eller exempelvis fråga om det smakade okej.

Och här har vi den stora stötestenen: Tjejer får höra ”skämtet” att ”den blinde säger god morgon tjejer när han går förbi fiskfabriken”. Killar har istället egna skämt som ”visst är den liten men den luktar som en stor”. Det är manligt att lukta svett och kill-rapar är roliga medan så många tjejer kämpar med sin fräschhet, för sin värdighet.

Om intimdeo eller en vipe-omgång ger lite självsäkerhet och ökar chanserna till oralsex så kanske det är det man ska önska sig av tomten.

Men faktum kvarstår: De flesta av oss, oavsett kön, är väldigt glada över att det finns deodorant till armhålorna. Och vi använder parfymerad tvål på kroppen. Skapat begär? För all del, men inget jag vill vara utan i alla fall. 

Jag läser hur andra sexualupplysare ondgjorde sig över intimdeon, och även intimvipes när de kom. Alla tål det faktiskt inte och fittor behöver det inte. Starka ämnen nära slemhinnor är inget som förordas. Jag har så länge stämt in i den här kören. Men vet du vad? Ljumsksvett är faktiskt inte kul. Inte heller heldagsinstängd fitta. Inte efter jobbet och inte efter ett dansgolv. Alla kan inte planera sitt sex och hinna med en dusch innan. Och vart tog alla fantastiska bidéer vägen?

Om intimdeo eller en vipe-omgång ger lite självsäkerhet och ökar chanserna till oralsex så kanske det är det man ska önska sig av tomten. Jag ska i alla fall ta mig i kragen och införskaffa en för att se hur den fungerar. Hoppas dock att det finns en doftfri variant för så långt kan jag inte gå att hon ska lukta jasmin.