Startsida - Nyheter

Kommentar

Årets viktigaste händelser inom damfotbollen

Publikrekord när 18 537 supportrar i höstas såg Hammarby vinna över AIK med 4-1 på Tele2 arena i Stockholm.

Fem höjdpunkter, tre bubblare och sju frågor till damfotbollsanalytikern Mia Eriksson – så sammanfattar Moa Svan fotbollsåret 2021.

OS

Det går inte att säga något annat. Ett svenskt landslag seglar igenom match efter match och kniper en silver-medalj. Samtidigt kan det också vara årets mest smärtsamma minne. Att förlora finalen på straffar mot Kanada blev till ett tungt minne som är svårt att radera.

”Det var svårt att glädjas över något fotbollsrelaterat efter det. Annars är ju hela den turneringen helt magisk fram till den finalen”, tycker Sam Skogh från Damfotbollspodden.

Karin Lillbroända från samma podd håller med.

”Det sämsta var när Gerhardsson sa till Caroline Seger att ta sista straffen. Eller möjligen sekunden när hennes fot träffade bollen, då kändes det som att alla våra drömmar slukades av ett stort svart hål” menar Karin Lillbroända.

Damallsvenskan

Enligt Karin Lillbroända är Damallsvenskan, det finaste vi har. Detta år kunde SVT sända vissa matcher och toppade med 208 000 tittare den 26e september under matchen mellan Rosengård och Kristianstad. MMS mäter genomsnittliga publiksiffran per match. Däremot är siffrorna från Sportbladet och andra betal-playkanaler inte mätbara för MMS. Sportbladets sändningar var dock många fans missnöjda med. Nästa år har Nent group via sina kanaler TV6 och Viaplay tagit på sig att sända Damallsvenskan och utlovar studiosamtal till åtminstone två sändningar per vecka, de ska dessutom sändas i TV6. De siffrorna kommer alltså att bli mätbara. Totalt har Viaplay över tre miljoner abonnenter fördelat på nordens fem länder.

Publikrekordet

18 537 supportrar kunde se Hammarby slå AIK med 4-1 på Tele2 arena i Stockholm. Ett maffigt tillfälle för de damfotbollsfans och Hammarbyare och AIK:are som drömt om att få se en riktigt publiktät derbymatch på damsidan. Det gav också nya fotbollsfans en möjlighet att uppleva något nytt. Mian Lodalen var en av dessa som Fempers nyheter tidigare skrivit om.

Damfotbollspodden

De är experter och kan kommentera det mesta i print, och de är också roliga att lyssna på. Damfotbollspodden med Karin Lillbroända, Jasmine Solitario och Sam Skogh satte igång med att bevaka damfotbollen på ett personligt, charmigt men också kunnigt vis. De följer både Damallsvenskan men också svenska landslaget med utblickar i internationella ligor. Framför allt engelska ligan. De går på matcher ihop och berättar ur både expert- och supporterperspektiv om sina upplevelser. Det feministiska, queera och lesbiska perspektivet är ett extra plus. 

Radiosporten

Susanna Andrén lyfter varje match genom att kunnigt och underhållande rapportera från matcherna. Under OS hade hon ibland ihop med Anette Börjesson gett tv-tittaren anledning att vilja lyssna på radion istället. Radiosporten lyfte helt enkelt OS mest.

Bubblare:

• Lika ersättning för dam och herr. Försiktigt kliv framåt för fotbollförbundet som går ut med det nya avtalet för där dam och herrspelare i svenska landslagen ska få lika ekonomisk ersättning. Däremot är bonus från de stora mästerskapen exkluderade. Helt lika blir det förmodligen inte, men det återstår att se.

• Ta ett knä blev rutin. Den politiska aktivismen fick ta plats på spelplanen. Inte nytt något för 2021, men både landslag och klubblag har fortsatt ta ett knä mot rasism innan avspark även detta år. Politik och sport har länge varit en känslig fråga. Men här har det blixtrat till.

Rosengård var med på World pride. Rosengård var med på att stötta inkludering och visade upp sig i regnbågsflaggor under sommarens World pride i Malmö. Samtidigt ville de inte använda ord som lesbiska, bögar, transpersoner, eller ens hbtqi-förkortningen. Ett försiktigt steg framåt för Malmö-klubben.

Sju frågor till Mia Eriksson, journalisten bakom damfotbollspodcasten Their Pitch:

Vad var det bästa med damfotbollsåret 2021?

– Publiken på Hammarby-AIK, FA-cup finalen mellan Chelsea och Arsenal och Sverige – Finland på Ullevi. Dessa matcher bevisar att damfotbollen lockar publiken om den marknadsförs rätt. Utanför Sverige är den svenska fotbollen och de svenska spelarna stora och det märks.

Vad var det sämsta?

– Coronans framfart så att året började utan publik. Fotbollen är ingenting utan sina fans. Som Chelseafan var det också ett hårt slag att se Barcelona dominera så mycket på Gamla Ullevi under Champions League-finalen. Men lite tudelat där för jag var där och fotograferade och bara det var en upplevelse i sig också.

Hur ser du på Hammarby-AIK-publikrekordet?

– Som något vi kommer få se mer och mer av, även i Sverige och Damallsvenskan om vi fortsätter marknadsföra damfotbollen som en egen produkt och inte som ett alternativ till herrfotbollen. Finns flera exempel på fyllda arenor runt om i världen nu, inte minst i Sydamerika där det var över 40 000 biljetter sålda på 50 minuter när Tigres Femenil förlorade med 3-1 mot Rayadas Monterrey in Liga MX Femenil i Mexico.

Vad tycker du om Viaplay-avtalet för Damallsvenskan? Vad kommer det betyda för damfotbollen i Sverige?

– TV-avtalen, speciellt de långa är bra eftersom de indikerar långsiktigt arbete. Hoppas att Viaplay och Nent tar chansen nu och gör studios och intervjuer på matchdagar samt pre-match material och post-match. Tror det kommer bli grymt och ser fram emot Damallsvenskan 2022.

Hur ska vi minnas OS? Sorgen att förlora ett guld, eller glädjen att det gick så bra till finalen?


– Vi ska minnas ett Sverige som spelade sig fram till ett OS-silver jämfört med förra gången då man ”försvarade” sig till ett. Sveriges spel, passningsspel och offensiva spel är en fröjd att se och det är det vi ska minnas. Aldrig har ett landslag i svensk fotboll varit bättre än detta och nu är det en vacker fotboll vi får bevittna. Peter Gerhardsson har utvecklat detta landslag till ett taktiskt flexibelt lag där positioner kanske inte alltid är det viktiga, utan att rollerna framhävs samtidigt som spelarna verkligen får visa sina kvaliteter. Det är i alla fall det jag kommer minnas!

Var tror du kommer hända med Stina Blackstenius?


– England och mitt heta tips är… norra England och Manchester. Vilket av Manchester-lagen låter jag dock vara osagt. Men jag hoppas att det blir United för det är ett lag vars spelstil jag tror skulle passa Blackstenius som handen i handsken samt att det är ett lag där hon skulle kunna kliva rakt in i en startelva och leverera direkt. United behöver en central forward.

Sedan undrar jag var fotbollen gör sig bäst på sociala medier? Hur använder du sociala medier i din bevakning?


– Damfotbollen och nyheterna kring den finns på Twitter. Jag använder Instagram till min fotbollsfotografering när jag fotar landskamper, och europeiska ligamatcher, men för storytelling och berättelser, helt klart Twitter. Damfotbollsfamiljen bland journalisterna är liten och det känns som att vi alla känner varandra och hjälper varandra, oavsett om vi bor i Sverige, Danmark, England, Tyskland eller annat land. Det är på Twitter det händer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV