Nyheter

Starkt motstånd mot mördarrobotar

Utvecklingen av autonoma vapen möter starkt motstånd, och starkast är motståndet i Sverige. Det visar en ny undersökning från den globala kampanjen för att stoppa mördarrobotar som genomfördes av Ipsos under december 2020.

Tre av fem svarande i de 28 länder som ingår i undersökningen, eller 62 procent, varav några procentenheter fler kvinnor än män, motsätter sig vapensystem som skulle välja och attackera mål utan mänsklig inblandning. I Sverige är andelen tre av fyra, eller 76 procent.

Kampanjen mot mördarrobotar samlar 170 organisationer i 65 länder. I Sverige drivs kampanjen av Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) och Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

– Det starka motståndet mot mördarrobotar i Sverige visar att människor förstår de katastrofala följderna om vi överlåter beslut om liv och död till robotar. Det skulle förändra krigföringens natur i grunden med konsekvenser vi inte kan överskåda, säger Malin Nilsson, generalsekreterare för IKFF, i ett pressmeddelande.

– Det är tydligt att den svenska befolkningen tillsammans med en majoritet av de övriga tillfrågade länderna vill stoppa utvecklingen av helt autonoma vapen. Det är hög tid att politikerna lyssnar och driver på för det förbud som det finns ett tydligt mandat för, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska freds.

Ipsos-undersökningen är den tredje på sex år som undersöker motståndet mot mördarrobotar, ett motstånd som ökat från 56 procent i den första undersökningen från 2017 till 62 procent 2020. Resultatet bygger på svar från 19 000 personer i 28 länder, motsvarande 500-1 000 personer i varje land.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV