Evenemang

Women at the Early Modern Swedish Court: Power, Risk and Opportunity

Lektyr på Drottningholm.

SÖNDAG 13 FEBRUARI, STOCKHOLM

Välkomna att lyssna på vår stipendiat 2021, Fabian Persson, docent i historia vid Linnéuniversitetet, sedan 2018 gästprofessor vid universitet i Oxford. Fabian presenterar sin bok Women at the Early Modern Swedish Court: Power, Risk and Opportunity för vilken han tilldelas Livrustkammarens Vänners stipendium.
I detta föredrag får vi en intressant inblick i livet vid hovet. I en tid där kvinnors möjligheter var starkt begränsade var hovet en annorlunda plats. Här fanns en mängd yrkesverksamma kvinnor i olika åldrar som arbetade med väldigt olika uppgifter allt från kökspigor och kammarpigor till hovjungfruar och statsfruar. Livet här erbjöd en lön och en plats i maktens hjärta. De flesta kvinnor vid hovet fick inte uppleva stor makt men en hel del lyckades få fördelar som nekades andra. För många adelskvinnor innebar livet vid hovet en egen inkomst, ett eget rum och möjlighet att påverka sitt eget kärleksliv. I en del fall slutade detta i katastrof medan det för andra jämfört med livet hemma hos familjen på herrgården innebar en större frihet än vad som annars var inom räckhåll.
Sista anmälningsdag: 9/2. Sista avanmälningsdag 6/2. Anmälan görs via e-post. Deltagaravgift 100 kronor. Föredraget äger rum i Hörsalen på Livrustkammaren.
Evenemanget är öppet för medlemmar i Livrustkammarens Vänner. Om du ännu inte är medlem kan du bli det till och med 31/12 2022 för en årsavgift som är 200 kr för enskild, 350 kr för par/familj och 125 kr för studerande. Medlemskapet ger bland annat gratis deltagande i vänföreningens egna digitala evenemang.
Medlemsavgiften betalas till Plusgiro 27 600-6 eller Swish 123 107 3329. Ange namn, adress och e-post. Om du inte får plats med all information – skicka ett kompletterande meddelande till [email protected]
Hjärtligt välkommen!

Föredrag: Women at the Early Modern Swedish Court: Power, Risk and Opportunity
SÖNDAG 13 FEBRUARI
KLOCKAN 14:00–15:00
Livrustkammaren
Evenemang av Livrustkammarens Vänner

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV