Evenemang

Folk och Fred 2022

SÖNDAG 9–10 JANUARI, ONLINE

Nätverket Folk och Fred, som bildades i april 2020, har redan från början haft som mål att hålla årliga konferenser med bas i Sälen. Såväl 2021 som på årets konferens kommer det att finnas en liten grupp i Sälen, men huvudaktiviteten är i forma av ett Zoommöte. Folk och Försvar, som i årtionden har haft sin konferens i de svenska fjällen, har för andra året i rad beslutat att överge Sälen – basen blir kvar i Stockholm.
Nätverket Folk och Fred som arrangerade en mycket uppskattad tvådagarskonferens i januari 2021 kommer att arrangera en ny konferens. Påstådda militära hot och olika synpunkter på vad som bör göras med svenskt försvar kommer att tas upp.
Kärnvapenförbudet, artificiell intelligens och mördarrobotar, rymdens roll, psykförsvar, icke militära hot, miljö och klimat är exempel på ämnen som kommer också att tas upp. Mer information finns på Folk och Freds Facebooksida och på hemsidan.
Nätverket Folk och Fred bildades bland annat för att Folk och Försvars konferenser år efter år var oerhört snäva när det gäller vilka ståndpunkter som fick komma till tals.
Folk och Försvars konferens 2022 kommer att inledas med att Försvarsministern ger sin syn och därefter ska oppositionsledaren ge sin syn. Skillnaden mellan vad Peter Hultqvist kan förväntas säga och vad Ulf Kristersson har att komma med är inte så stor. Ett nära militärt samarbete med USA/Nato respektive fullt medlemskap i Nato. Konferensen avslutas med att två personer ska kommentera vad ÖB Micael Bydén har att säga. Det är Tove Lifvendahl, chefredaktör för SvD, och Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet. Inte heller där finns det skäl att förvänta sig någon bredd i åsikterna. Deras världsbild när det gäller försvarspolitik överensstämmer rätt väl.
Folk och Freds konferens kommer att ha tal av, nuvarande eller före detta statssekreterare vid försvarsdepartementet, internationell expert på artificiell intelligens, ärkebiskop, partiledare, riksdagsledamöter, expert på säkerhetsanalys särskilt ubåtar i Östersjön, expert på naturresurs och miljöekonomi, lantbrukare, medicinsk expert och flera kunniga fredsaktivister. Åsikterna om hur Sverige bör hantera sitt försvar varierar, men alla är för att Sverige ska vara alliansfritt.

Folk och Fred 2022
9-10 JANUARI
KLOCKAN 10:00–10 JAN KL. 17:00
Facebook Live
Evenemang av Folkochfred

Evenemang

Ett år med mamma – författarsamtal med Ann-Charlotte Andersson

11 DECEMBER, BJÖRKHAGEN, STOCKHOLM

Kom och lyssna till ett samtal mellan Ann-Charlotte Andersson och Sandra Eriksson, om boken ”Ett år med mamma” utgiven på Ordfront förlag. Mitt i livet bestämde sig Ann-Charlotte Andersson för att hoppa av ekorrhjulet och leva ett år med sin mamma ute på landet.

Mamma Ingrid kan allt om mat, hantverk och hur man får ett hushåll att gå runt på knappa resurser. Mycket av det har hon i sin tur lärt sig av sin mamma, i en kedja av kvinnokunskap som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Det är ett liv som är fyllt av arbete – kött som ska styckas, bajstunnor som ska grävas ner och äppel- och lingonplockning till förbannelse men där det ändå alltid finns plats för vänner och familj.

Ett liv som är hållbart på riktigt.

Välkommen in i familjen Anderssons värld, där tid inte är pengar, pengar inte är lycka och ensam inte är stark.

Fri entré – Boka plats här
https://beta.biblioteket.stockholm.se/…/forfattarbesok…

Samtalet är ett samarrangemang mellan Kulturföreningen Björkhagens hjärta och Björkhagens bibliotek, och genomförs med stöd från Stockholm stad.

Måndag den 11 december, klockan 17–18.

Evenemang

Nobelbesök med representanter för fredspristagaren

Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach
Illustration: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach

14 DECEMBER, UPPSALA

Uppsala universitet bjuder in till panelsamtal med representanter för mottagaren av Nobels fredspris.

Zan- Zendegi-Azadi (Kvinna – liv – frihet)
Panelsamtal om fred, kvinnors och allas mänskliga rättigheter i Iran och i världen.

Deltagare: Fredspristagarens man och dotter, Taghi Rahmani och Kiana Rahmani, som representanter för fredspristagare Narges Mohammadi.
Professor Joakim Palme, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Senior universitetslektor Elin Bjarnegård, statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Doktorand Martin Langby, institutionen för teolog, Uppsala universitet.
Programdirektör Sigrid Gruener, Dag Hammarskjölds Minnesfond.
Moderator: seniorprofessor Peter Wallensteen, institutionen för freds- och konfliktvetenskap, Uppsala universitet.

Plats: Universitetsaulan, Universitetshuset, Biskopsgatan 3. Uppsala
Den 14 december. Tid: 10.30 (Platserna ska vara intagna 10.15)

Fri entré och först till kvarn. Vänligen notera att större väskor inte får medföras in i aulan. Evenemanget hålls på engelska.
——-
Representatives of the Nobel Peace Prize laureate
Zan – Zendegi – Azadi (Woman – Life – Freedom). Panel discussion on peace, women’s and all people’s human rights in Iran and in the world.

Participants: Representatives of Narges Mohammadi, Nobel Peace Prize laureate – daughter Kiana Rahmani and husband Taghi Rahmani.
Programme director Sigrid Gruener, Dag Hammarskjöld Foundation.
Professor Joakim Palme, Dept of Government, Uppsala University.
Senior lecturer Elin Bjarnegård, Dept of Government, Uppsala University.
PhD candidate Martin Langby, Dept of Theology, Uppsala University.
Moderator: Professor Peter Wallensteen, Peace and Conflict Research, Uppsala University.

Venue: Grand Auditorium, University Main Building, Biskopsgatan 3.

Date: 14th of December. Time: 10:30 (please be seated by 10:15).

Free entry. No prior registration. Limited number of seats available. Please note that you are not allowed to bring larger bags into the venue. The event will be held in English. Welcome!

Evenemang

RFSL Vintermingel 

12 DECEMBER, STOCKHOLM

Det är dags igen! Den 12 december öppnar vi dörrarna på RFSL Stockholm för vårt årliga vintermingel! 

Vi samlar medlemsgrupper, aktivister, volontärer, medlemmar och allierade till ett mysigt mingel. Under kvällen kommer vi ha utdelning av priset ”Årets Eldsjäl” , samt få ett fint uppträdande av Kvinnokören Sapphonia.

Är du nyfiken på vad vi på RFSL Stockholm pysslar med om dagarna? Kom förbi och snacka! Vi bjuder självklart på fika och glögg!

Vart? Alsnögatan 7, plan 3. Ring på ringklockan till vänster om dörren.

När? Tisdag den 12 december, klockan 18.00–20.00

Våra lokaler är tillgängliga för permobil, rullstol och rullator. Färdtjänst kan köra upp till porten.

It’s time again! On December 12th we invite you to RFSL Stockholm for our annual ”Vintermingel.” 

We gather member groups, activists, volunteers, members and allies for a festive mingle. During the evening, we will present the award ”Årets Eldsjäl” , and have a nice performance by the women’s choir Sapphonia.

Are you curious about what we do at RFSL Stockholm during the day? Come by and have a chat! Of course, we’ll have fika and mulled wine!

Where? Alsnögatan 7, floor 3. Ring the doorbell to the left of the door.

When? Tuesday 12th of December, at 18.00–20.00

Our premises are accessible for permobiles, wheelchairs and walkers. A shuttle service can drive up to the gate.