Evenemang

Folk och Fred 2022

SÖNDAG 9–10 JANUARI, ONLINE

Nätverket Folk och Fred, som bildades i april 2020, har redan från början haft som mål att hålla årliga konferenser med bas i Sälen. Såväl 2021 som på årets konferens kommer det att finnas en liten grupp i Sälen, men huvudaktiviteten är i forma av ett Zoommöte. Folk och Försvar, som i årtionden har haft sin konferens i de svenska fjällen, har för andra året i rad beslutat att överge Sälen – basen blir kvar i Stockholm.
Nätverket Folk och Fred som arrangerade en mycket uppskattad tvådagarskonferens i januari 2021 kommer att arrangera en ny konferens. Påstådda militära hot och olika synpunkter på vad som bör göras med svenskt försvar kommer att tas upp.
Kärnvapenförbudet, artificiell intelligens och mördarrobotar, rymdens roll, psykförsvar, icke militära hot, miljö och klimat är exempel på ämnen som kommer också att tas upp. Mer information finns på Folk och Freds Facebooksida och på hemsidan.
Nätverket Folk och Fred bildades bland annat för att Folk och Försvars konferenser år efter år var oerhört snäva när det gäller vilka ståndpunkter som fick komma till tals.
Folk och Försvars konferens 2022 kommer att inledas med att Försvarsministern ger sin syn och därefter ska oppositionsledaren ge sin syn. Skillnaden mellan vad Peter Hultqvist kan förväntas säga och vad Ulf Kristersson har att komma med är inte så stor. Ett nära militärt samarbete med USA/Nato respektive fullt medlemskap i Nato. Konferensen avslutas med att två personer ska kommentera vad ÖB Micael Bydén har att säga. Det är Tove Lifvendahl, chefredaktör för SvD, och Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet. Inte heller där finns det skäl att förvänta sig någon bredd i åsikterna. Deras världsbild när det gäller försvarspolitik överensstämmer rätt väl.
Folk och Freds konferens kommer att ha tal av, nuvarande eller före detta statssekreterare vid försvarsdepartementet, internationell expert på artificiell intelligens, ärkebiskop, partiledare, riksdagsledamöter, expert på säkerhetsanalys särskilt ubåtar i Östersjön, expert på naturresurs och miljöekonomi, lantbrukare, medicinsk expert och flera kunniga fredsaktivister. Åsikterna om hur Sverige bör hantera sitt försvar varierar, men alla är för att Sverige ska vara alliansfritt.

Folk och Fred 2022
9-10 JANUARI
KLOCKAN 10:00–10 JAN KL. 17:00
Facebook Live
Evenemang av Folkochfred