Kommentar

Fotbollshändelser att se fram emot under 2022

Redan 2020 kvalificerade sig damlandslaget.

Ett år försenat spelas fotbolls-EM till sommaren i England, om corona-läget tillåter. En av höjdpunkterna att se fram emot fotbollsåret 2022, enligt Moa Svan.

Det största inom damfotbollen nästa år blir helt klart fotbolls-EM i England. Efter silvret under OS sommaren 2021, är hoppet inställt på mycket framgång. Motståndet kommer dock bli hårt. Första matchen är mot Nederländerna. Lieke Martens i Barcelona-klubben och Vivianne Miedema från Arsenal bjuder på duktigt motstånd. Men om svenska stjärnorna håller sig skadefria kan det bli riktigt kul och högkvalitativ fotboll från Sveriges sida. EM betyder också bra sändningstider, med sommarkvällar och storbildsfolkfest. Om corona-läget tillåter givetvis.

Fotbolls-EM i England startar den 6 juli och avslutas den 31 juli. Turneringen har redan skjutits upp ett år på grund av covid. Den skulle egentligen ha spelats nu i somras 2021.

Sverige möter Nederländerna 9 juli klockan 21 på Bramall Lane i norra England Sheffield. Den 13 juli blir det Schweiz som står för motståndet och 17 juli möter svenskorna Ryssland.

Häckens målvakt Jennifer Falk i Champions league-matchen mot Bayern München på Bravida Arena, december 2021
Häckens målvakt Jennifer Falk i Champions league-matchen mot Bayern München på Bravida Arena, december 2021. Foto: Adam Ihse/TT 

Champions league

Vilken spännande omgång av Champions league som drar igång i mars i igen. Åtta lag är kvar. Inga svenska klubbar, men däremot många svenska spelare gör upp om bucklan. Lina Hurtigs Juventus, Hanna Glas för Bayern, Rebecka Blomqvist för Wolfsburg, Kosovare Asllani för Real Madrid, och Fridolina Rolfö med Barcelona för att nämna några av de svenska spelare som fortfarande får njuta av CL-framgångarna. Finalen spelas på Juventus arena i Turin någon gång i maj. Datum kommer senare

Landskamp hemma=publikfest?

Publikfest för landslaget igen? Den 12 april blir det hemmamatch i Sverige innan avfärden mot EM i England. VM-kvalmatchen anses vara sportsligt bra chans för laget, men var kommer den spelas? Blir det Friends arena, och ett nytt försök till publikrekord som när Sverige mötte Tyskland där 2019? Eller petar man ner matchen i låt säga Helsingborg? Borås?

Blir ju givetvis kul för den lokala Ica-handlare som kanske får turen att ha spelare som signerar autografer utanför kassorna. Men nu börjar det ändå bli dags för något större igen. Många fans känner suget efter att få gå på de där stora publikmatcherna på damsidan.

Herr- och damlandslaget har blivit lovade samma peng per såld biljett, så nu blir det upp till bevis om det i realiteten också ger lika ersättning till de båda lagen. Hur duktiga är fotbollsförbundet att sälja biljetter till det riktiga landslagets matcher? För det krävs rätt arena, och ordentlig marknadsföring. För fansen verkar ordentligt taggade och lär dyka upp.

Manchester citys Sam Mewis kämpar om bollen med Evertons Damaris Egurrola i förra FA-cupfinalen i London, november 2020
Manchester citys Sam Mewis kämpar om bollen med Evertons Damaris Egurrola i förra FA-cupfinalen i London, november 2020. FOTO: Cath Ivill/AP/TT

Engelsk fotboll

Engelska fotbollssäsongen avslutas till våren med en final på Wembley arena i London. Women’s FA cup, final 15 maj. Med digitala streamingtjänster blir det nu mer möjligheter för damfotbollssupporters att följa internationella serier. Svenska Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Zecira Musovic är med i toppstriden för Chelsea, och möjligen kommer fler svenska spelare att gå till engelska ligan.

SVT

SVT fortsätter att bjuda herrfotbollsfansen på specialmagasin i form av Fotbollsstudion om herrallsvenskan. Det är visserligen en gammal tradition för SVT att stötta herrfotbollen. De sände ju engelsk liga-fotboll under namnet Tipsextra i mer än ett decennium under 1970-talet. Förhoppnings blir det dags att bjuda till lite mer för damfotbollen under 2022. Fördelen med att få damfotboll på SVT är att den blir tillgänglig för det stora flertalet, och att den som kollar möts av ett relativt jämställt utbud av sport och tv generellt. År 2020 belönades SVT Sport med Svenska jämställdhetspriset för sin jämställda sportbevakning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV