Nyheter

Fi Strömstad kritiserar besparing i hemtjänsten

Marielle Alvdal, gruppledare för Feministiskt initiativ i Strömstads kommunfullmäktige.

I somras slog undersköterskor larm anonymt om en allt mer pressad arbetssituation inom hemtjänsten i Strömstad. Nu kräver Feministiskt initiativ (Fi) att serviceteamet återinförs i sin helhet.

Larmet kom sedan kommunen dragit ner på det serviceteam som tidigare skötte inköp och städ, rapporterade Expressen med flera medier. Det innebär att undersköterskorna behöver ta av tid avsedd för vård och omsorg till att dammsuga och städa.

Undersköterskor vittnar om övertid, dubbelpass, höga sjuktal, avsaknad av vikarier. Dessutom råder personalbrist på flera enheter, något som kommunen försökt lösa genom så kallade resurspass där befintlig personal flyttas runt.

I ett anförande i Strömstads kommunfullmäktige ifrågasätter Fi:s gruppledare 
Marielle Alvdal besparingen på serviceteamet:

”Det har argumenterats för att personalen får vara längre tid hos de äldre när de är där och städar, men så väldigt djupa samtal kan man inte ha över ljudet från dammsugaren. Vi undrar om man jobbar lika intensivt med schemaplanering och personalplanering inom de mansdominerade nämnderna? Städar de också på arbetstid? Vet de ens var dammsugaren står?”

Fi vill se en uträkning av kostnaden för att låta serviceteamet återgå till tidigare nivå och att möjligheten att utvidga serviceteamet ytterligare utreds.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV