Nyheter

BK Häcken svarar på kritik från missnöjda spelare

Häckens Johanna Rytting Kaneryd (th) jagas av Djurgårdens Tilde Lindwall under allsvensk match mellan BK Häcken och Djurgårdens IF på Bravida arena, 31 oktober 2021.

I ett gemensamt uttalande anklagar före detta spelare BK Häcken för att ha misskött sitt tidigare enda damlag när Kopparbergs/Göteborg FC:s damallsvenska lag togs in i klubben. Klubben håller inte alls med.

Enligt tidigare spelare som var med i BK Häckens andralag 2021 lämnades tidigare tränaren ovetande om framtiden när kontrakten löpt ut. De säger att spelare petades utan förvarning, och att nedgraderingen från representationslag till utvecklingslag skedde trots löften om att inga stora förändringar skulle ske för laget när Kopparbergs/Göteborg FC damallsvenska lag togs in i klubben. 

Nya tränaren Joakim Lindén Johansson hade enligt spelarna bara två träningar med dem innan beslutet att låta dem gå, men Malin Fahlén, kommunikationschef på BK Häcken ger en annan bild. 

Enligt Fahlén påbörjade tidigare tränaren Erika Faith arbetet med vilka spelare som skulle fortsätta upp till division 1, och lämnade över det till Joakim Lindén Johansson inför 2022. Förutom de två träningar de haft tillsammans ska han också ha sett alla matcher som laget spelat under 2021. Han var tidigare assisterande tränare för F19. 

Bristande kommunikation

”Tränare har lämnats ovetande om framtiden”, skriver spelarna i sitt uttalande. Men att tränare skulle ha slutat utan någon kommunikation stämmer inte heller enligt klubben. Erika Faith var under 2021 tränare för laget i division 2, och även assisterande tränare i A-laget. 
    
– Hon erbjöds att fortsätta som huvudtränare i division 1 med en tjänst motsvarande halvtid, men fick inte någon förlängning i damallsvenska laget. Då valde hon att tacka nej och har gått vidare till ett annat Göteborgs-lag, Askims IK i division 3, säger Malin Fahlén.

En av spelarna berättar att hon fick reda på några dagar före jul att hon inte längre var önskad i truppen och att hennes kontrakt inte skulle förlängas. En avancering i spelsystemet innebär alltid att det rör sig i truppen, men den här gången har det skötts extra dåligt anser spelarna.

– Det är jättetråkigt att flera spelare känner så och vi kan bara beklaga om vi brustit i kommunikationen i processen med att sätta division 1-truppen inför 2022. Sedan kommer det alltid att finnas ett visst missnöje från spelare som inte erbjuds förlängning, säger Malin Fahlén.

Det gäller för spelarna som varit med i division 2, att förstå att ett kliv upp till division 1 ofrånkomligen leder till högre krav, menar hon:

– Går man upp blir det skarpare. Man får mer möjligheter men också större krav på satsning och kompetens på planen. Alla har inte varit med på vad det krävs för att klara sig i division 1. Där kunde vi ha varit tydligare i vår kommunikation. Men det är också viktigt att skilja på fakta och känslor.

Från division 3 till division 1

2017 började BK Häckens resa mot eliten. Efter medlemsbeslut i klubben valde man att elitsatsa på sitt damlag, då i division 3. 2021 hade laget tagit sig till division 2, men man fick också ett helt nytt lag i klubben. Före detta A-laget i Kopparbergs/Göteborg FC lades ner och togs upp av BK Häcken. Men tvärtemot vad spelarna uppfattat så upphörde inte satsningen på laget. Satsningarna ökade, säger Malin Fahlén:

– Vi tog in division 2 i elitverksamheten för att ge dem bättre träningsförutsättningar. Erika Faith som var tränare i division 2 heltidsanställdes, och assisterade även i det damallsvenska laget. Det var för att kunna möjliggöra hennes satsning och utveckling som tränare.

I ett mejl lägger Malin Fahlén också till att klubben redan inför medlemmarnas årsmöte i januari 2021 informerade laget i division 2 om att ifall Kopparbergs/Göteborg FC tas in så blir de också det nya representationslaget. Och att det innebar att laget i division 2 skulle få minskad exponering och marknadsföring som följd.

FAKTA/BK Häcken

• BK Häcken har haft ett representationslag sedan 1978. År 2018 togs ett årsmötesbeslut om en elitsatsning för laget. Då spelade de i division 3.

• När BK Häcken fick beskedet att Kopparbergs/Göteborgs FC skulle läggas ner, röstade medlemmarna igenom att klubben skulle ta över deras allsvenska lag i januari månad år 2021. Det blev då det nya representationslaget för klubben.

• BK Häckens andralag vann division 2 säsongen 2021 och börjar det nya året 2022 med att spela i division 1. Lagets nya tränare Joakim Lindén Johansson var tidigare assisterande tränare för BK Häckens F19.

• Herrarna har haft ett representationslag i BK Häcken från klubbens grundande under 1940-talet och har sedan 2009 spelat i herrallsvenskan.