Nyheter

Det lutar åt Arsenal för Stina Blackstenius

Stina Blackstenius.

Nu är det klart att Stina Blackstenius lämnar BK Häcken. Enligt Göteborgsposten är nästa troliga anhalt engelska serieledaren Arsenal. Från Damallsvenskan till högsta nivå i England gör hon i så fall snart entré i FA Women’s super league cup (FA WSL).

Nyheten att Stina Blackstenius går från BK Häcken har bekräftats av både Blackstenius och klubben. Mia Eriksson, journalisten bakom damfotbollspodcasten Their pitch förklarar vad en plats i Arsenal skulle innebära.

– Hon flyttar nu till en liga med snabbare spel, mer fysiskt spel och en direkt spelad fotboll som kommer passa henne bra, säger Mia Eriksson.

Stina Blackstenius spelar i det som kallas för en 9:a eller central forward. I en formation 4-3-3 med tre anfallare, är hon den centrala med två ”wingers” på varsin sida. Mia Eriksson förklarar att det här är extra viktigt när det gäller just Stina Blackstenius.

– Ser vi till Blackstenius position i svenska landslaget så är hon inte är lika flexibel som exempelvis Lina Hurtig och Fridolina Rolfö. De kan spela kant. Blackstenius vill ha sin centrala position.

För att knipa sin startplats i landslaget gäller det att hon får bra med speltid i sin klubb. Hur stor är chansen att hon får starta i Arsenal?

– Konkurrensen på hennes position som central forward får hon i Vivianne Miedema. Det finns en möjlighet att hon också byter klubb men är hon kvar blir hon konkurrensen. Alternativet är att laget spelar 4-4-2 med både Miedema och Blackstenius som centrala anfallare, men då måste två wingers plockas bort.

Vad betyder det?

– Ja det är svåra beslut som tränaren Jonas Eidevall måste fatta. Beth Mead och Nikita Parris som normalt sett spelar som wingers är med i engelska landslaget. Bänkar man verkligen engelska landslagsspelare? Tuff nöt att knäcka för Eidevall. Jag är inte avundsjuk på honom.

I skrivande stund toppar Arsenal serien FA WSL med Chelsea och Tottenham jagandes i hasorna. På söndag den 16 januari möter laget Reading hemma på Meadow park. Den 23e januari får Arsenal göra upp mot Manchester city.

Kommer hon vara med och spela i nån av de matcherna?

– Ja, förmodligen är hon med från och med att kontraktet är påskrivet, säger Mia Eriksson.

Det alla väntar på nu är att Arsenal ska gå ut och bekräfta uppgiften.