Evenemang

Mona Hatoum x 2

19 FEBRUARI–15 OKTOBER, STOCKHOLM

Under våren 2022 visas verk av Mona Hatoum på två platser i Stockholm samtidigt: på Magasin III Museum for Contemporary Art i Frihamnen och på konsthallen Accelerator vid Stockholms universitet. Alltsedan tidigt 1990-tal har Mona Hatoums konstnärskap ansetts vara bland vår tids mest mångfacetterade och betydelsefulla. Genom installation, skulptur, performance, fotografi och video utforskar hon konsekvent frågor kring det bekanta och det främmande, hemmet och exilen, minnet och förlusten.

För denna omfattande separatutställning på Magasin III, Mona Hatoum – Revisit, skapar Hatoum ett nytt verk med titeln Electrified (variable IV) (2022). Presentationen inkluderar även verk från åren 1996-2018, samt dokumentationsmaterial av Hatoums performanceverk från 1980-talet.

OM KONSTNÄREN: Mona Hatoum föddes 1952 av palestinska föräldrar i Beirut, men bosatte sig i London 1975 sedan inbördeskriget i Libanon hindrade henne att åka hem från en Londonvistelse. Efter studier vid Byam Shaw School of Art och Slade School of Art skapade hon sig under 80-talet ett namn genom en rad uppmärksammade performance- och videoverk. Hon är idag en av de mest ansedda konstnärerna i sin generation och har haft utställningar i Europa, USA och Kanada. De senaste åren har hennes verk även visats i såväl Sydamerika som Mellanöstern. Den största presentationen av hennes konstnärskap hölls på bland annat Mathaf: Arab Museum of Modern Art i Doha och under 2015 visas en större soloutställning på både Pinacoteca do Estado de São Paulo och Fundación PROA i Buenos Aires. Hatoum var den första bildkonstnären som mottagit Köpenhamns Universitets Sonningpris och tilldelades den schweiziska konstutmärkelsen Roswitha-Haftmann-Preis i Zürich i 2004. 2011 fick Mona Hatoum även det prestigefyllda Joan Miró-priset. För den svenska publiken är Mona Hatoum uppmärksammad som IASPIS-stipendiat (2001 och 2002) och en utställning på Uppsala konstmuseum hösten 2003 med fokus på hennes video- och fotokonst. Hon fick även 2011 års Rolf Schock pris i visuell konst av Kungliga Akademien för de fria konsterna. År 2004 producerade Magasin 3, i samarbete med Hamburger Kunsthalle och Kunstmuseum Bonn, en omfattande solo utställning med konstnären. Ett sextiotal verk samt en ny storslagen installationen skapad särskilt för Magasin 3 Stockholm Konsthall ingick.

Mona Hatoum x 2
19 FEBRUARI–15 OKTOBER
Magasin III Museum for Contemporary Art i Frihamnen
Konsthallen Accelerator vid Stockholms universitet
Information.