Nyheter

Unga kvinnor försvunna efter protest i Afghanistan

Kvinnor i Afghanistan fortsätter protestera mot talibanernas förtryck.

I september attackerade talibanerna en storprotest i provinsen Mazar-e-Sharif. Omkring 70 personer greps, bland dem 40 unga kvinnor, oklart hur många minderåriga. Fortfarande är nio av de gripna unga kvinnorna försvunna utan spår.

En vecka efter den stora protesten den 6 och 7 september 2021 i  Mazar-e-Sharif hittades åtta kvinnokroppar på stadens gator. De andra gripna unga männen och kvinnorna frigavs efter 45 dagar.

Även om själva demonstrationen fick bra medial uppmärksamhet rapporterades det som följde efter inte till medierna. Familjerna var rädda för repressalier och att deras rykten skulle skadas.

Nu efter flera månader har några anhöriga och aktivister valt att tala anonymt med brittiska nättidningen Independent på farsi.

Ett av vittnena är en kvinnorättsaktivist i provinsen Balkh. Hon deltog i protesten och såg med egna ögon hur talibanerna grep de unga demonstranterna. Hon har försökt att uppmärksamma händelsen och blev därför tvungen att fly staden av säkerhetsskäl.

Hon berättar att de gripna unga kvinnorna först fördes till säkerhetspolisens förvar där de förhördes och torterades. Sedan fördes de flesta till kvinnofängelset i Mazar-e Sharif.

En annan anonym källa bekräftar uppgifterna och säger till Independent att hon har träffat några av de unga kvinnorna efter frigivning. De berättade att talibanerna fört nio av de kvinnorna till en okänd plats.

En av Indenpendets källor säger att hon personligen träffat fyra av de fängslade kvinnorna och att de blivit torterade brutalt. En kvinnlig vakt klädde av dem nakna och slog dem med elbatong och piska. Denna vakt tvingade sedan kvinnorna att ta piller som gjorde dem förvirrade och sedan lämnades kvinnorna till talibansoldaterna för att gruppvåldtas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV