Kommentar

Blackstenius efterlängtade debut i Arsenal

Stina Blackstenius.

Stina Blackstenius spelade sin första match för Arsenal på onsdagskvällen, som en del av Continental Tires League Cup, även kallad Conti Cup. Blackstenius började på bänken men fick komma in på plan i slutet av andra halvlek.

Som Fempers nyheter tidigare skrivit om, så har Stina Blackstenius nyligen lämnat damallsvenska BK Häcken för engelska Arsenal. Kvartsfinalen mot Manchester United blev hennes debut för London-laget.

Engelsk fotboll flexar just nu musklerna inför omvärlden, och visar gärna upp sig. Herrfotbollen har de redan övertygat världens anglofiler att betala dyrt för, men nu när ”women’s football” också ska hårdlanseras, kan flera matcher ses utan betalvägg. Blackstenius debut gick alltså att följa från svensk dator med uppkoppling via FA Player.

Att följa internationell elitfotboll blir allt mindre ett jobb för Miss Marple. En gång i tiden när Lotta Schelin värvades till den franska superklubben Lyon var det knappt man hörde ett pip om hennes franska framgångar i Sverige. Här var hon alltid landslags-stjärnan. Det går bättre för damfotbollen, men visst blir det även lättare för all sport att nå ut idag jämfört med hur det var för tio till tjugo år sedan. Tack vare digitaliseringen och idrottens kommersialisering.

Chans till speltid

Mängden av cuper och matcher som sänds från England kräver dock sin Miss Marple, eller varför inte en Vera Stanhope? För att förstå Englands system med tre parallellt pågående serier och turneringar skulle vem som helst kunna behöva en brittisk tv-detektiv som lägger huvudet på sned och kallar en för ”pet”. Onsdagens kvartsfinaler gick att följa via FA Player, men även Chelsea FC visar matcher via sin hemsida eller sociala medier.

Det stora hindret för att ha koll på de svenska spelarna i engelska ligan har snarare att göra med speltiden. Det säger Karin Lillbroända från Damfotbollspodden som bevakar engelska ligan:

– Det har varit sporadiskt med speltid för Filippa Angeldal, Nathalie Björn, Hanna Bennison och alla de andra svenska nykomlingarna.

Lösningen mot bristfällig tid på plan kan vara svenska tränare. Det tror Karin Lillbroända.

– Förhoppningsvis gynnar det Blackstenius att hon har en svensk coach i Arsenal som inte favoriserar de inhemska spelarna, säger hon.

Stina Blackstenius gjorde alltså debut i kvartsfinalen i Conti Cup. Det gick tyvärr inte så bra. Manchester United rider på en vinnande våg och den fick inte Arsenal stopp på. Manchester United vann med 1-0 mot Arsenal.

Konkurrens i startelvan

Ljuset i tunneln för Blackstenius är att tack vare mängden av engelska matcher så hon får förhoppningsvis en chans att visa framfötterna redan på söndag igen. Då är det dags för Barclays FA Women’s Super League (WSL). Då möter Arsenal ett av de andra mästarlagen i England, nämligen Manchester City.

Det finns tre stora turneringar i England och vinnarna är alltid Arsenal, Chelsea eller Manchester City. Ska Manchester United bryta trenden och ta hem Conti Cup?

I onsdags fick Blackstenius, som började på bänken, komma in på plan i andra halvlek. Ut gick då Hollands stjärna Vivianne Miedema som 2020 slog målrekord i engelska superligan (WSL). Inte illa för Blackstenius att träna med henne, men det kommer också innebära att Blackstenius lär får börja på bänken fler gånger.

Miedema konkurrerar om samma plats i startelvan, en så kallad 9:a. Miedema, vars kontrakt i Arsenal går ut till sommaren, har tidigare hintat om ett möjligt klubb-byte om Arsenal inte skulle uppfylla hennes krav längre.

Inväntar utvecklingen

Under söndagens WSL-match kommer svenska fans med ett Viaplay-konto och inträde bakom betalväggen, att kunna följa Blackstenius i realtid. Förhoppningsvis kommer hon även få sträcka på benen, eller ”stretch her legs” som de engelska kommentatorerna säger. Desto roligare blir det att följa fotboll på plats i framtiden. Något som i skrivande stund känns avlägset med tanke på den pågående pandemin, men mycket kan hända.

Förra veckan gick Svenska fotbollförbundet ut med att landskampen mot Irland den 12 april spelas på Gamla Ullevi. Fredrik Madestam, presstalesperson för landslaget, menar att de ”inväntar utvecklingen av pandemin och restriktioner ett tag till innan vi släpper biljetter till evenemanget”. Förhoppningen är att ha full kapacitet på arenan när det väl är april, givet att kurvan vänt och blivit hanterbar.

Om arenan fylls kan drygt 12 000 fans se Stina Blackstenius och de andra utlands-proffsen lira sin sista hemmalandskamp före EM i Göteborg. Streamad match i all ära, men fotboll ska ändå ses på plats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV