Evenemang

Clandestino Festival 20 år

ONSDAGEN 9–12 JUNI, GÖTEBORG

Clandestino Festival firar 20 år av kulturella visioner och kamp för mångfald. 

Den genrebreda och konstfältsöverskridande internationella festivalen som startades efter en resa till Ghanas huvudstad Accra – där Peter Ekwiri, en sudanesisk flykting, dumpats av svenska migrationsmyndigheter – kommer under året att spridas över flera scener i och utanför Göteborg. 

Vid sidan av festivalen som äger rum 9–12 juni 2022 reflekteras projektets historia, dels genom att lyfta artister som verkar i periferins marginaler, dels genom återblickar på några höjdpunkter i det som hänt under alla år. Inom ramen för detta arbete kommer festivalens smått kultförklarade utflykt till den lantliga bohuslänska idyllen i Bottna att återuppstå under sista helgen i juli. 

— Situationen i världen är på många sätt lik den när vi startade festivalen för tjugo år sedan, säger grundaren Aleksander Motturi. Vad gäller asylpolitiken är den i själva verket långt värre, men vi märker inte det, för vi blivit så vana vid våldet mot flyktingar när den högerpopulistiska retoriken normaliserats i politiken. Vad gäller kulturlivet så har mycket ändrats, fler röster från fler platser har gjort sig namn, men det är fortfarande svårt att skapa rum för det som rör sig utanför huvudfåran. Det nya och oväntade måste ständigt utforskas och omformuleras. 

Under året utvidgas programmet i samarbeten med bland andra Intonal Festival, Malmö Live och Fasching i Stockholm. Programmet släpps under kommande månader i takt med att restriktionerna hävs. 

Onsdag 19 januari kl 10.00 släpps de sista earlybirdpassen som gäller hela festivalhelgen i Göteborg. Samma dag finns biljetter till några av alla enskilda konserter som kryddar programmet under jubileumsårets alla månader. 

Clandestino Festival 20 år
ONSDAGEN 9–12 JUNI, GÖTEBORG
Information och biljetter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV