Nyheter

Talibanledare anmäld för krigsbrott under Norgebesök

Anas Haqqani.

En av talibanledarna i den afghanska delegation, som just nu befinner sig i Norge, har polisanmälts. Mannen, Anas Haqqani, ingår i det ökända Haqqani-nätverket, rapporterar Sveriges radio.

Polisanmälan gäller krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Och anmälan mot Anas Haqqani har gjorts av den norsk-afghanske medieexperten Zahir Athari.

– Han och nätverket har stått bakom de mest dödliga angreppen mot civilbefolkningen i Afghanistan sedan 2001. Det gör ont att han kommer som en respekterad gäst hit till Norge, i stället för att bli tagen i handklovar till människorättsdomstolen i Haag, säger Zahir Athari till NRK

Athari hoppas på ett polisingripande mot Haqqani och ville se att människorättsorganisationer och jurister hjälper till att driva processen mot honom.

Athari tycker att det är viktigt att föra en dialog med talibanstyret, men han tycker att den borde ha förts i Afghanistan.

– Dialogen kunde ha varit lika god om den hade ordnats i Afghanistan eller i ett grannland till Aghanistan, utan att ge talibanerna den äran att komma till Norge i ett privatplan, säger Athari till NRK.

Anas Haqqani är en av ledarna för det terrorstämplade Haqqani-nätverket i Afghanistan, och son till dess grundare Jalaluddin Haqqani.

Haqqanis bror Sirajuddin Haqqani leder i dag Haqqani-nätverket, och är samtidigt Afghanistans nuvarande inrikesminister.

– Det finns fler inom talibanledningen som har fruktansvärda brottsregister och det är klart att det är oerhört känsligt det här och är ju också anledningen till att omvärlden varit väldigt avvaktande – hur ska man förhålla sig? Men samtidigt har vi inga andra alternativ än att faktiskt föra dialog med de som de facto har makten, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén, till Sverige radio apropå att Norge valt att bjuda in delegationen.

Andreas Stefansson pekar på att det afghanska samhället, före talibaners maktövertagande, var helt beroende av utländskt bistånd för att kunna upprätthålla samhället och att det nu handlar om att rädda det afghanska folket.

Sveriges biståndsminister, Matilda Ernkrans, säger till Sveriges radio att det för Sveriges del är uteslutet att bjuda in talibanstyret på det sätt som sker i Norge:

– Vi överger inte den afghanska befolkningen. Naturligtvis gör vi från Sveriges sida stora insatser, inte minst när det gäller det humanitära stödet till den afghanska befolkningen. Vi gör också stora insatser inom FN systemet och har mycket samtal med USA också som är nyckelaktörer i detta. Men vi stödjer inte den självutnämnda talibanregimen och det vill vi vara väldigt tydliga med.

Demonstranter i Kabul, Afghanistan, kräver dödsstraff för Anas Haqqani och andra då fängslade terrorledare i april 2016
Demonstranter i Kabul, Afghanistan, kräver dödsstraff för Anas Haqqani och andra då fängslade terrorledare i april 2016. FOTO: Rahmat Gul/AP/TT
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV