Nyheter

Antisemitiskt våldsdåd solkar Förintelsens minnesdag i Italien

Ljusmanifestation till minne av Förintelsens offer.

Under torsdagen uppmärksammades Förintelsens minnesdag runtom i Italien. I år fick den särskild tyngd efter att en tolvårig pojke på grund av sitt judiska ursprung tidigare i veckan attackerats med sparkar och slag av två ungdomar.

Våldsbrottet ägde rum i staden Livorno i norra Italien tidigare i veckan. Pojken var ute i parken tillsammans med jämnåriga kompisar när han helt plötsligt blev tillsagd att hålla tysta av två äldre barn som sedan gick över till att kränka honom med antisemitiska påhopp såsom ”du borde brännas i ugnarna”.

De verbala attackerna övergick sedan till fysiskt våld och pojken lär ha tagit emot både sparkar och slag. Pappan till den 12-årige pojken som utsattes för våldet har anmält händelsen till polisen.

– Det som hände är extremt allvarligt. Vi närmar oss Förintelsens minnesdag, ett viktigt ögonblick för eftertanke och för att minnas offren för Förintelsen, och än i dag måste vårt samhälle ta itu med förolämpningar av den här typen, säger senatorn Caterina Bini till nyhetsbyrån Ansa.

– Ord och gester såsom dessa sårar och kan komma att prägla människors liv, särskilt barns. Alla former av diskriminering av något slag som fortsätter att förekomma är ett misslyckande för vårt samhälle, tillägger hon och menar att det krävs utbildning av ungdomar, så att de förstår allvaret.

Vittorio Mosseri, ordförande för den hebreiska föreningen i Livorno, säger att det är viktigt att försöka förstå vad som rör sig i de här flickornas tankar.

– I och med att det inträffade så nära inpå Förintelsens minnesdag, tror jag att det finns ett samband, säger han.

Borgmästaren i staden, Alberta Ticciati, säger att händelsen inte på något sätt får bagatelliseras eller avfärdas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV