Nyheter

Minnet av Förintelsen – en väckarklocka

I ett uttalande på den internationella minnesdagen för att hedra Förintelsens offer – och alla som stod emot– uppmanar Raoul Wallenberg academy (RWA) människor att fortsätta protestera mot antisemitism. Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau, men RWA konstaterar i sitt uttalande att antisemitismen ”inte bara är en smärtsam historisk erfarenhet, utan en högst levande verklighet”:

”Pandemin som försatt världen i en omfattande kris har underblåst en oroväckande utveckling av antisemitiska konspirationsteorier. Runt om i Europa, men även i Sverige, har det blossat upp nya exempel på förvrängning och förvanskning av Förintelsen. Förslag om att införa vaccinpass har jämförts med förföljelsen av judar under andra världskriget. Under demonstrationer har personer inom antivaccinationsrörelsen burit gula stjärnor – samma gula stjärna som nazisterna tvingade judarna att bära under andra världskriget.” 

Det är en samhällsutveckling som enligt RWA behöver motverkas genom åtgärder som bevarar minnet av Förintelsen och för historien vidare: 

”Inte minst för att fler ska våga agera med civilkurage och protestera mot antisemitism idag.” 

Sarah Scheller, generalsekreterare för RWA
Sarah Scheller, generalsekreterare för RWA. FOTO: Sanna Sjöswärd
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV