Evenemang

8 positioner med Paloma Madrid

LÖRDAG 12 FEB –20 MARS, HANINGE

Varmt välkommen på vernissage och premiär av verket 8 positioner – en rörelsevokabulär med Paloma Madrid och Ninoska Benavides den 12 februari kl. 13:00! I konsthallen visas även kortfilmen Pato negro inspelad i Atacama-öknen.

Tillsammans med dansaren Ninoska Benavides från Chile har koreografen Paloma Madrid genom proteströrelsernas kroppsspråk utforskat dansens politiska möjligheter och läkande kraft. Resultatet, performanceverket 8 positioner – en rörelsevokabulär, kommer dagligen att utföras på Haninge konsthall under perioden 12 februari – 20 mars.
Genom verket behandlas minnen av protest och kamp där en politisk kropp tar form genom rörelserna.
”När vi dansade kom minnen fram som hade registrerats i våra kroppar, minnen som fanns i blodet, musklerna, benen, håret och huden”

Koreografen Paloma Madrid och dansaren Ninoska Benavides bearbetar såväl gemensamma som vitt skilda erfarenheter av Chiles politiska historia – erfarenheten av exil, proteströrelsernas motstånd, diktatur och kolonialism, samt minnet av alla utdöda språk, alla bortglömda modersmål. De har båda erfarenhet av kolonialism och patriarkalt förtryck, men även av motståndet inom proteströrelsen.
I projektet 8 positioner – en rörelsevokabulär har de kunnat förena sina individuella och personliga erfarenheter i dansen.
De åtta rörelsepositionerna kan göras om och om igen och upprepas i nästintill oändliga kombinationer. Som en evig rörelse. Positionerna skapar ett språk bortom språket. Ett språk för läkning och bearbetning, ett språk för att minnas och för att utöva motstånd.

Kortfilmen Pato negro behandlar exilens sår och är inspelad på den plats som Paloma Madrids förfäder och förmödrar kommer ifrån, Atacama-öknen i Chile, en av världens torraste platser. På quechua kallas platsen för den svarta ankan, pato negro på spanska.

Performanceverket framförs av Paloma Madrid och Ninoska Benavides samt Shaya Khalil, Daniel Staaf, Sarai Alvarez Rivero samt ungdomar från 16+ -verksamheten i Haninge kulturhus.
För exakta performancetider se Haninge konsthalls hemsida eller hämta ett performance-program i konsthallen.
Att ta del av performance och utställning är gratis.

8 positioner – en rörelsevokabulär
LÖRDAG 12 FEBRUARI–20 MARS
KL. 12:00–16:00
Haninge Konsthall
Evenemang av Haninge kultur