Krönika

Friast är skolvalet för barn som föds första januari

Annika Hirvonen.

Det ska vara barnen som väljer skolorna och aldrig skolor som väljer (bort) barnen, skriver Annika Hirvonen (MP) och argumenterar för det akuta behovet av ett antagningssystem som skolorna inte kan fuska med. 

Sverige har ”fritt skolval”. Så nu väljer de svenska skolorna barn helt fritt. De väljer bort barn. Barn som har diagnoser som ADHD och diabetes. Friskolor ber föräldrar ange om barnen har specialpedagogiska behov eller annat modersmål än svenska när föräldrarna vill ställa barnen i kö.

Det är olagligt att välja bort barn. Men i praktiken helt fritt fram. Ingen förälder kan ju kontrollera om det gick rätt till, för aktiebolagens affärshemligheter omfattas inte av någon offentlighetsprincip.

Sverige har ”fritt skolval”. Friast är skolvalet för barn som föds första januari. Den dagen har ännu ingen kö blivit full. Minst fritt är skolvalet för den som flyttar till Sverige året de börjar i skolan. Eller den vars föräldrar inte har koll på systemet. 

Inte ens konservativa eller marknadsliberaler jag mött utomlands ser det geniala med att göra föräldrar till kunder på en skolmarknad.

Visst låter det knasigt alltihop. Jag har försökt att förklara konceptet med att svenska skolor får ägas av vem som helst för utländska politiker av alla politiska färger. Ingen förstår när jag kommer till punkten att de dessutom kan plocka ut skattepengar som vinst. Inte ens konservativa eller marknadsliberaler jag mött utomlands ser det geniala med att göra föräldrar till kunder på en skolmarknad.

Även om jag fått lära mig att ”kunden alltid har rätt” avskyr jag att bli behandlad som kund när jag försöker vara en engagerad mamma. Min första erfarenhet av detta var när jag tog kontakt med vår kommunala förskolehuvudman om att mitt barn utsatts för våld på förskolan.

“Vill du ha hjälp att byta förskola?” var det första tjänstepersonen i luren undrade. “Nej”, sa jag med den där bestämda rösten man har när man reklamerar något i en kundtjänst, “jag vill att ni tar ert ansvar och ser till att min son inte blir slagen.“

Jag vill bara att vi drar en tydlig gräns i sanden när det kommer till detta med att driva skolor för egen ekonomisk vinnings skull.

Jag vill verkligen värna möjligheten för föräldrar att välja skola till sina barn. Värna möjligheten att ta över en förskola som kommunen hellre hade lagt ner genom att bilda ett föräldrarkooperativ!

Jag vill bara att vi drar en tydlig gräns i sanden när det kommer till detta med att driva skolor för egen ekonomisk vinnings skull. Att allt sköts enligt offentlighetsprincipens alla grunder och att det blir rättvist så att det blir lika fritt för alla – på riktigt. Att det är barnen som väljer skolorna och aldrig skolor som väljer (bort) barnen. 

Skolinspektionens rapport som presenterades i onsdags visar att det är akut att vi snarast får på plats ett antagningssystem som skolorna inte kan fuska med. Sköt det centralt. Se till att ingen får förtur till att paxa plats utan att alla väljer samtidigt när det är dags för skolvalet. Då skulle det fria skolvalet bli fritt och rättvist för alla.  

Annika Hirvonen är gruppledare i riksdagen och jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet, samt återkommande inrikespolitisk krönikör i Fempers nyheter.