Nyheter

Stora fredsprotester på gång i Ukraina i helgen

Anna Sharyhina och organisationen Sphere demonstrerar på lördag till försvar för sin stad Charkiv och sitt hemland Ukraina.

Krigsretoriken får folkets behov av fred och trygghet att blekna, konstaterar två rutinerade feminister och fredsaktivister inför helgens planerade massprotester mot Rysslands och Natos krigsvilja i Ukrainas största städer.

Anna Sharyhina är en ukrainsk lesbisk feminist som bor i staden Charkiv, Ukranians andra stad, en stad med en och halv miljon invånare. Hon och hennes organisation Sphere har kallat till demonstration nu i helgen mot krigshotet och den ryska invasionen. Flera demonstrationer och marscher väntas också i huvudstaden Kiev.

Sphere grundades år 2015 och organiserade den första prideparaden i staden. Det var året 2019 och marschen samlade 3 000 människor. Spheres mål är att uppnå jämställdhet och rättvisa både på arbetsfronten och på det sociala planet. De har allierat sig med andra kvinnogrupper och samlar både arbetare och tjänstemän i sina led.

Amnesty international hör till de som uppmärksammat hoten och trakasserierna mot Sphere. Trettio gånger har organisationen blivit utsatt för attacker. Både homofober och krigsälskande nationalister avskyr Sphere.

Den serbiska aktivisten Lepa Mladjenovic känner ett starkt släktskap med Anna Sharhyna. Hennes egen grupp, Women in black i Belgrad, har hotats och trakasserats och myndigheterna och polisen blundar och skyddar förövarna.

Krigsvindarna blåser hårt

Både Anna Sharhyna och Lepa Mladjenovic ser Nato som lika farligt som Ryssland och de klagar på att krigsretoriken får folkets behov av fred och trygghet att blekna. Lepa minns hur Nato bombade Belgrad 1999 och det civila samhället försvagades.

Spheres mål är att ena alla kvinnor kring sina krav. I en intervju med amerikanska Open democracy säger Anna Sharhyna:

– Visst jag är lesbisk och bekänner en lesbisk identitet men jag vill att andra kvinnor ska känna att vi kämpar för dem med. I vår grupp finns det plats för alla kvinnor, oavsett om de väljer att gifta sig med män eller inte, om de väljer att ha barn eller inte.

– För oss kriget är en provokation mot allt vi tror på, vi tycker att kriget handlar om makt och maktmissbruk. Både Ryssland och Nato visar sin krigsvilja men vi, folket, feminister och fredsaktivister, vill visa annat.
Sedan Nato bombade Belgrad har vi sett hur den militära upprustningen i regionen ökar varje dag, nu förbereds aktioner mot Nato i hela Europa. Vi tycker inte att Nato har någon plats här och finner det mycket oroande att Biden skickar trupper och samtalar med Erdogan. Vi vet sedan länge vilken roll Turkiet spelar i regionen och sedan kriget mellan Armenien och Azerbajdzjan om territoriet i Nagorno Karabach vet vi att krigsvindarna blåser hårt här.

Förenade ansträngningar

Kallelsen till helgens fredsprotester har gått till alla organisationer och föreningar i hela Ukraina och stora marscher förväntas i både Kiev och Charkiv, landets andra stad.

– 2014 kunde vi enas kring ett gemensamt mål – att skydda Charkiv från det pro-ryska upproret. Vi blev en enad front och planerna från Ryska federationens ledning att skapa en icke-republik här havererade. 
Idag är Charkiv hotat igen. Ryska trupper nära våra gränser. Vissa krafter vill visa en bild av att folket i Charkiv väntar på dem här. Charkiv är en miljonstad. Det bor olika människor här som ser olika på den här världen, men när vi är i fara förenas vi kring ett mål. Idag är vårt mål att skydda ukrainska Charkiv. Det är dags att gå ut och berätta för hela världen: ”Charkiv är en ukrainsk stad, och inget annat!”

– Idag förenar vi våra ansträngningar för att försvara vår stad, vårt hemland och vår framtid! Alla som den senaste månaden har frågat sig själva ”hur kan jag vara användbar?” ska vara på Konstitutionstorget lördagen den 5 februari klockan 14!

Evenemanget arrangeras av Headquarters of defense of Charkiv, ett evenemang utan partisymboler. Bara Ukrainas flaggor.