Startsida - Nyheter

Debatt

Feministiskt initiativ är klimatalternativet!

Alexandra Reuter och Tomas Agnemo är aktiva i Feministiskt initiativs nationella klimat- och miljöutskott.

Feministiskt initiativ är alternativet för de som vill ha en radikal klimatpolitik, skriver Alexandra Reuter, Malin Ohlsson, Tomas Agnemo (Fi), som hoppas att Klimatalliansens energi kan ge miljö och klimat den plats de förtjänar i valrörelsen.

Vill du rösta på ett radikalt klimatalternativ? Då ska du rösta på Feministiskt initiativ! Är du orolig över klimathotet och miljöförstöringen? Över att inget av de nuvarande riksdagspartierna tar framtiden på allvar och över att de förslag som läggs är otillräckliga? Över att de inte lyssnar på forskningen? 

Det är vi också.

Klimatalliansen gick i dagarna ut med resultatet från en undersökning de låtit göra där det visar sig att en majoritet av de unga väljarna är missnöjda med den klimatpolitik som förs. De skriver att ”ur de nya klimatrörelserna kliver nu en ny generation väljare fram, som saknar ett alternativ som talar deras språk”. 

Feministiskt initiativ (Fi) är det alternativet – och det ska vi bli ännu bättre på att förmedla. Vi går till val på miljö- och klimaträttvisa. I vår politik utgår vi från intersektionell och dekolonial feminism, vilket betyder en mycket stark tillväxtkritisk politik för jämlikhet och nerväxt. Det är den politik vi menar behövs för att ta krafttag mot klimathotet och miljöförstöringen.

Vi som skriver detta är alla lokalt engagerade i Fi och i partiets klimat- och miljöutskott. Vi är engagerade i Fi för att en intersektionell, antirasistisk, dekolonial feminism som tar ett helhetsgrepp på de utmaningar vi står inför är vad som kan bidra till svara på hur vi löser klimatkrisen. 

Svaret kan aldrig vara att arbeta separat med klimatet frikopplat från tillväxtkritik och nerväxt, rättvisa, jämlikhet och jämställhet. Den tillväxtkritik och nerväxt som vi behöver genomföra behöver vara rättvis och inkluderande. Vi behöver skapa en ny berättelse om omställning och ett annat liv som besvarar frågan om vilket samhälle vi vill ha. Den berättelsen vill Fi vara med och berätta!

Klimatalliansen kommer sannolikt att registrera sig som parti när de har medlemsmöte den 12 februari. Vi välkomnar initiativet och hoppas att den energi som Klimatalliansen och dess företrädare har ger miljö och klimat den plats de förtjänar i valrörelsen. 

Precis som Klimatalliansen tycker vi att valet till hösten är ett ödesval för klimatet och precis som Fi bildades för att bli en feministisk blåslampa på övriga partier förstår vi att Klimatalliansen bildats för att bli en blåslampa i klimatfrågan. Vi är den feministiska blåslampan för klimaträttvisa, omställning och nerväxt!

Vi delar frustrationen över att klimatfrågan inte tas på allvar av dagens riksdagspolitiker och att de har gårdagens lösningar på dagens och framtidens problem. De blåbruna vill inget hellre än att vi splittrar oss och försvagas så att ”business as usual” kan fortsätta.

Vi som ser allvaret behöver arbeta tillsammans för att få årets val att bli ett klimatval. Detta oavsett om vi är aktiva i ett politiskt parti som Fi eller i civilsamhället som Extinction rebellion, Naturskyddsföreningen och Omställningsrörelsen, eller om vi är folkbildare som jobbar med frågan, eller är en oroad och engagerad medborgare.

Vi är beredda att anta utmaningen och arbeta för att Fi fortsatt ska vara den mest progressiva rösten i svensk politik. Vi vill se ett omställt samhälle byggt på feminism, antirasism, intersektionalitet och dekolonialitet. Vi går till val på feministisk tillväxtkritik och nerväxt och omställning för allt levande.

Feministiskt initiativ har helt enkelt den bästa klimat- och miljöpolitiken och den bro Klimatalliansen vill bygga till klimat- och miljörörelsen vill vi också bygga. Vill du rösta för klimatet i september? Fi är din röst för en aktiv klimatpolitik i riksdagen!

Med kärlek som drivkraft, vi gör det tillsammans!

Alexandra Reuter, Malin Ohlsson, Tomas Agnemo är aktiva i Feministiskt initiativs nationella klimat- och miljöutskott.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV