Nyheter

Namninsamling till justitieministern för att topsa sexköpare

Nina Rung, Huskurage.

Huskurage överlämnar på tisdagen en namninsamling till justitieminister Morgan Johansson. De vill se lagstiftning som tillåter topsning av misstänka sexköpare.

– Det är en namninsamling, där vi vill se att polis och/eller åklagare ska kunna ta beslut om kroppsbesiktning, det vill säga att topsa misstänkta sexköpare, säger Nina Rung som står bakom Huskurage, en organisation för våldspreventivt arbete.

– I dagsläget kan inte polis göra det då brottet aldrig leder till fängelse och man endast får topsa misstänkta för brott som ”kan leda till fängelse”, även om fängelse finns i straffskalan, tillägger hon.

Med  namninsamlingen, som fått över 30 000 underskrifter, vill Huskurage trycka på de politiker som är ytterst ansvariga för frågan för att få till en lagändring.

– Genom att topsa sexköpare kan polis ha möjlighet att lösa fler brott, genom att få en DNA-träff vid andra olösta brott, säger Rung.

Dessutom, menar hon, att det skulle ha en avskräckande effekt på sexköpare, vilket på sikt skulle kunna leda till färre sexköp.

Vänsterpartiet gick i december ut med att de står bakom förslaget. Partiet vill att alla som misstänks för sexköp ska topsas och sedan registreras i ett dna-register, rapporterade Sveriges radio i slutet av förra året.

– På det sättet kan våldtäkter, som väldigt ofta läggs ned av polisen i brist på bevisning, öppnas upp igen, sade partiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker då till Sveriges radio.

Enligt Ekot togs förslaget emot positivt av Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV