Nyheter

Kvinnor i topp på första könsneutrala Brit awards

Rapparen Little Simz tar emot priset för bästa nykomling på Brit awards tillsammans med sin mamma.

I november fattade Brit awards beslutet att slopa könade kategorier. Vid tisdagens prisgala gick tio av femton priser till kvinnor, eller kvinnodominerade grupper, rapporterar The Guardian.

Den brittiska kulturministern Nadime Dorries är en av de som befarade att kvinnor skulle förlora på slopandet av könade kategorier och kallade beslutet sorgligt.

Beslutet fattades sedan Brit awards fått kritik i samband med 2021 års gala från den icke-binära artisten Sam Smith, som tidigare inte kunnat nomineras vare sig som bästa manliga eller kvinnliga artist.

”Musik för mig har alltid handlat om att förenas, inte om splittring. Jag ser fram emot en tid då prisgalor kan reflektera samhället vi lever i”, skrev Smith då på Twitter.

Adele, som tog hem priserna årets album, årets brittiska sång och årets artist, kommenterade förändringen i tacktalet för årets artist:

– Jag förstår varför de ändrade namnet på det här priset, men jag älskar verkligen att vara en kvinna. Jag älskar verkligen att vara en kvinnlig artist.

Adele
Adele. FOTO: Joel C Ryan/AP/TT

Grammy-galorna har varit könsneutrala sedan 2012 och har genom åren reflekterat musikindustrins ojämställdhet i de flesta kategorier, även om cirka 45 procent av de artister som tilldelats priset för bästa nya artist varit kvinnor.

Bästa nykomling på årets Brit awards blev rapparen Simbiatu ”Little Simz” Ajikawo, som tog med sin mamma upp på scenen.

– Titta vad du har gjort, mamma. Jag är levande bevis på att om du arbetar hårt med något, oavsett bakgrund, ras, kan du bli något extraordinärt. Det här är för alla ungar, fortsätt drömma, fortsätt trycka på. Jag är du, du är jag, lärdomar, sade Simz.

Wolf Alice blev årets band framför mednominerade som Coldplay, Dua Lipa årets bästa pop/rnb och några tidigare könade kategorier ersattes av genrepriser, där vinnarna röstas fram via Tiktok, som ett sätt att nå yngre musikälskare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV