#val22: Varje fredagseftermiddag under snart ett år har människor under hashtaggen #kvinnostrejk manifesterat mot våld mot kvinnor i flera städer i Sverige. Nu vill Johanna Rasmusson att våldet blir en valfråga.
– Vi vill att frågan om våld mot kvinnor tas på allvar, och bli en valfråga, säger Johanna Rasmusson en av de många som anslutit sig till #kvinnostrejk, och regelbundet deltar i #kvinnostrejk på Götaplatsen i Göteborg.
Det som i mars 2021 började på sociala medier är i dag en återkommande manifestation varje fredag i Falun, Göteborg, Karlstad, Linköping, Stockholm med flera städer.
De personer som anslutit sig till manifestationen menar att det är nog, att våld mot kvinnor måste prioriteras på riktigt.
– Vi fortsätter se att utsatta inte blir tagna på allvar, att straffen för förövare uteblir, att vårdnadstvister slutar med att barn tvingas umgås med våldsamma och i vissa fall våldsdömda män och så vidare, säger Rasmusson.
Hon beskriver manifestationen som ett resultat av indignation och frustration över att våld mot kvinnor tillåts pågå år ut och år in utan att beslutsfattare och makthavare tar frågan på allvar.
Men regeringen har lagt fram en handlingsplan för att bekämpa våld i nära relationer, räcker inte det?
– Nej, jag tror att de flesta känner att det är mycket löften och utredningar, men väldigt lite som görs rent praktiskt och med tillräcklig kraft för att stoppa det här våldet.
Hittills i år har 7 (8) kvinnor mördats av män de har eller har haft en relation till, enligt en sammanställning som #kvinnostrejk har gjort utifrån de fall som rapporterats i media. Till och med den 28 januari i år hade 7 män skjutits ihjäl rapporterar Svenska dagbladet och kallar det ”akut läge”.
– All uppmärksamhet riktas mot gängen, och alla politiker har gjort det till valfråga. Det är tydligt vad de prioriterar. Inte kvinnorna.
– Men det handlar om kvinnor, som inte har valt att ge sig in på en kriminell bana, gå med i ett gäng och riskera sitt liv, utan mördas i sitt hem eller av någon hon borde känna sig trygg med, säger Johanna Rasmusson.
I början av kampanjen skrev individer under hashtaggen #mittkrav och postade bilder och skyltar med de frågor de särskilt ville belysa.
– I år vill vi flytta fokus från de enskilda frågorna till valet och vikten av att våld mot kvinnor blir en valfråga, säger Rasmusson.
Hon är besviken på det svala intresset, som hon upplever både från medier och bland politiker både lokalt och nationellt.
Och hon vill gärna se att fler ansluter sig till manifestationen.
– Vi har extraskyltar till de som vill komma och demonstrera med oss, säger hon.
2021-11-25 | Mäns våld mot kvinnor – prioriterad valfråga för Fi
2021-10-22 | Så vill Märta Stenevi bekämpa mäns våld mot kvinnor