Nyheter

Black lives matter-aktivist ställer upp i riksdagsvalet

Aysha Jones.

#val22: Partiernas arbete med kandidater till valet pågår för fullt. På förslaget till riksdagslista för Vänsterpartiet finns två Stockholmsprofiler, Aysha Jones från Tensta och Mohamed Nuur, som lämnat S för V, från Rinkeby.

Det är första gången modebloggaren, aktivisten och initiativtagaren till Black lives matter-rörelsen i Sverige, Aysha Jones nominerats att kandidera till riksdagen för Vänsterpartiet. Såhär skriver hon om nomineringen i ett inlägg på Instagram:

”Betyder det att jag ’ska bli en sån där politiker’ nu? Verkligen inte! Det betyder att jag tar mitt ansvar för nästa och kommande generationer. Det betyder att jag inser att vi behöver bli fler i Riksdagen som kan och vågar stå emot, ta ton och inte vika en tum för varken högerns retorik eller deras skrämselpropaganda! Det betyder att jag tar våra erfarenheter, ärvda, levda och lärda och kämpar för att sätta dom på alla agendor och ekar inifrån och ut att vi inte köpslår med vår frihet, våra rättigheter, vår jämlikhet eller vår solidaritet. Det betyder att jag gör som jag alltid har gjort och alltid kommer göra, mitt bästa för de som har det allra sämst i livets kretslopp.”

I en intervju i Vänsterpartiets medlemstidning Rött 2018 sade Jones såhär om sitt bostadsområdet:

– Det här är världens finaste plats att bo på. Jag behöver aldrig oroa mig. Är jag sen från jobbet vet jag att mina barn har någonstans att gå i grannskapet. Skulle jag mot all förmodan inte ha mat på bordet skulle jag kunna knacka på hos vilken granne som helst och säga ”Vi har inget käk, vad har ni att bjuda på?” och folk skulle öppna upp dörren. Samma sak på gator och torg, här finns det en gemenskap. Folk vill göra gott, de försöker göra gott, men de blir systematiskt förtryckta och tillbakahållna.

Även Mohamed Nuur, tidigare medlem i Socialdemokraterna under åtta år, finns med på Vänsterpartiets riksdagslista. Nuur har haft en rad olika förtroendeuppdrag för S tidigare och var också riksdagskandidat för S i förra valet, då han fick 2 751 röster, näst flest i Stockholms S-distrikt.

Mohamed Nuur
Mohamed Nuur. FOTO: Pontus Lundahl/TT

I januari valde han att lämna S och förklarade då sitt avhopp i Dagens nyheter (DN).  Droppen blev att Socialdemokraterna hade valt att regera på en budget som SD haft inflytande över:

– Det vore hyckleri av mig att stanna i ett parti som accepterat det. Jag kan inte be människor att rösta på mig när jag varken har inflytande eller kontroll över vart partiet är på väg.

Nuur beskriver åren med Januariavtalet som ”fyra smärtsamma år av kompromissande med värderingar” som han inte längre kan förlika sig med.

– Man måste ha makt för att kunna förändra. Men inte makt till varje pris, säger han till DN.

Mohmed Nuur är bosatt i Rinkeby och Aysha Jones i Tensta.

Det är ombuden på Vänsterspartiets olika valkonferenser som ska ta ställning till valberedningarnas förslag och fastställa kandidaterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV