Nyheter

Högsta instans skärper dom för förföljelse av finsk journalist

Jessikka Aro.

Journalisten Jessikka Aro tvingades lämna Finland på grund av hat och hot efter att ha avslöjat ryska trollfabriker. Nu skärper finska Högsta domstolen domen mot en av förföljarna.

Domen från Högsta domstolen i Finland innebär en skärpning av hovrättens dom. Detta då hovrätten tidigare hade förkastat domen om förföljelse och grov ärekränkning och istället dömt docent Johan Bäckman, känd för sina goda relationer till Ryssland, för anstiftan till grov ärekränkning.

Både Jessikka Aro och Bäckman hade överklagat domen i tidigare rättsinstanser. Aro krävde att Bäckman dömdes för olaga förföljelse, medan Bäckman ville att hovrättens dom förkastades.

Jessikka Aro är en prisbelönad finsk journalist som har avslöjat ryska trollfabriker och är expert på ryska informationsstrategier och propaganda.

Högsta domstolen dömer Bäckman till 60 dagar villkorligt fängelse för olaga förföljelse. Detta eftersom Bäckman under ett och ett halvt år förtalat och trakasserat Aro både via privata meddelanden och via inlägg på sociala medier, i vilka hon också ofta taggats och därmed kunnat ta del av.

Jessikka Aro har under åren varit utsatt för extrema hat- och hotkampanjer på grund av sitt arbete. Så till den grad att hon i september 2017 ansåg att hon måste fly från Finland. Hemlandet var inte längre tillräckligt säkert för en journalist som avslöjat propaganda från bland annat ryska trollfabriker.

Där börjar också hennes bok Putins troll, som är översatt till flera språk, och är planerad att komma ut på svenska inom kort.

Svenska Yle beskriver innehållet i boken som plågsamt och detaljerat:

”Mycket låter fantasifullt och otroligt. Men berättelserna är noga utredda och verifierade. Det hindrar inte trollfabrikerna från att svartmåla och förtala Jessikka Aro och många andra journalister som försöker berätta historierna.”

År 2019 tilldelades Aro International women of courage award i USA. Men när hon avsagt sig alla uppdrag på hemmaplan och alla förberedelser inför resan till prisutdelningscermonin och tillhörande rundresa i USA fick hon veta att hon inte längre skulle få ta emot priset. Anledningen, en kritisk tweet mot dåvarande president Donald Trump.

        
        
        
        

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV