Nyheter

Grön våg fortsätter: Aborter lagliga i Colombia

Den gröna sjalen har blivit symbol för aborträttskampen i Latinamerika och de senaste årens framsteg ses som en grön våg.

Abort är nu lagligt i Colombia till och med graviditetsvecka 24. Landet blir därmed det tredje i Latinamerika, efter Argentina och Mexiko, som avkriminaliserat abort de senaste åren. Och aborträttsaktivister väntar sig fortsatta framsteg i regionen.

Det var på måndagen Colombias konstitutionsdomstol höll den slutliga omröstningen. I ett historiskt beslut slog domstolen fast att abort är lagligt till och med den 24:e graviditetsveckan. Därmed har landet den mest vidsträckta aborträtten i regionen.

Forskare vid universitetet i Antioquia menar i en analys att den historiska domen öppnar för fler framsteg och så småningom ett heltäckande skydd för de sexuella och reproduktiva rättigheterna i Colombia. Universitetet är en av flera organisationer som framhåller domen som en seger för de feministrörelser i hela landet, som hävdat varje kvinnas rätt att fatta medvetna beslut kring moderskap.

Fängslade kan nu frias

Sedan 2006 har så kallad terapeutisk abort, varit tillåten under tre omständigheter: då kvinnans liv står på spel, vid fosterskador eller då graviditeten är resultat av en sexuell handling utan samtycke. Men abortvården har varit svårtillgänglig och motarbetats, inte minst av abortmotståndare i landets konservativa regering och den dominerande katolska kyrkan. Detta är enligt forskarna i Antioquia något som Högsta domstolen tagit fasta på i beslutet om antal graviditetsveckor som aborträtten ska omfatta.

– Ledamöterna i domstolen förstod att ansökningar och förfaranden kan ta tid och att många kvinnor bor i mycket avlägsna regioner, vilket gör det svårt för dem att förflytta sig och nå platser där de kan få hjälp, förklarade María Cristina Gómez Isaza, advokat, forskare och professor vid fakulteten för juridik och statsvetenskap vid universitetet i Antioquia.

Rapporter från organisationen Women’s link worldwide (WLW) visar att underjoriska aborter är fjärde främsta orsaken till mödradödlighet i Colombia. WLW är en av organisationerna inom rörelsen Causa justa, ”Bara för att”, som ligger bakom anmälan till Högsta domstolen.

Politiska konsekvenser

Cristina Rosero Arteaga är juridisk rådgivare till Causa justa och en av författarna till den anmälan, som innehåller inlägg från över 100 nationella och internationella experter, och som varit avgörande för domen i Högsta domstolen.

– Med det här beslutet är landets hälsofrämjande instanser tvungna att bistå abortprocessen till och med vecka 24 för alla kvinnor som begär det, utan krav på läkarintyg eller anmälan om sexuella övergrepp. Dessutom kräver domen att den nationella regeringen garanterar att domen uppfylls på kortast möjliga tid, varigenom de personer som fängslats för brottet abort nu kan återfå sin frihet, säger hon.

I och med detta framsteg menar Rosero Arteaga även att samtalet om sexuella och reproduktiva rättigheter kan föras ”i mer omfattande termer”, inte bara gällande abort utan hela den vård och omsorg som krävs för att människor ska kunna fatta välgrundade beslut även om preventivmedel och akut-p-piller.

Samtidigt kan domen dela Colombia på ett mer radikalt sätt än vad som skedde 2006, mellan de som är för och emot abort. Inte minst i den förestående valrörelsen kommer kvinnors rätt att bestämma över sin kropp, och försvaret av oföddas liv ställas mot varandra. Det menar María Cristina Gómez Isaza, som är expert på den colombianska konstitutionen och ser framför sig en period av starka kulturella och institutionella förändringar.

Allas vinst

Dagen efter den historiska domen twittrar Catalina Martínez Coral, regionchef i Latinamerika och Karibien för Centro de derechos reproductivos, som också verkar för reproduktiva rättigheter inom Causa justa:

”Jag har knappt börjat förstå riktigt allt som hände idag. Jag ville inte sluta tacka alla, var och en, alla som mobiliserade, som använde sjalen (den gröna som blivit symbol för aborträttskampen i Latinamerika, reds anm), som uttalade sig. Denna vinst är allas. Idag firar vi den juridiska triumfen, men också den sociala.”

Sandra Mazo, Colombiachef för Católicas por el derecho a decidir, ”Katoliker för rätten att välja”, betonar i ett uttalande till WLW att: ”vi är en sekulär stat, vi kommer att fortsätta framåt tills vi fullt ut kan utöva reproduktiv autonomi och kvinnors legitima rätt att själva bestämma”.

Läs även:

2021-09-10 | Historisk dom kan säkra aborträtten i Mexiko

Grön våg blev tsunami i Feministiskt perspektiv om kongressbeslutet i Argentina, december 2020.