Nyheter

Lika lön och lika bonus för USA:s fotbollslandslag

Crystal Dunn, Tierna Davidson och Megan Rapinoe, 2020 i Texas.

Under tisdagen enades USA:s fotbollslandslag med landets fotbollsförbund om att motsvarande 224 miljoner i svenska kronor, ska betalas ut retroaktivt till spelarna. Detta sedan de stämt förbundet för diskriminering 2019.

USA:s fotbollslandslag har ingått en överenskommelse med fotbollsförbundet som kommer att innebära lika ersättning, både när det gäller lön och bonus.

– Vi har uppnått rättvisa för oss och för kommande generation. De kommer att slippa gå igenom det vi gått igenom. Det här skickar ut en signal om en ny fotboll som vi alla kan vara otroligt stolta över, säger Megan Rapinoe till CBS mornings.

Laget begärde 66 miljoner dollar, och kom nu fram till en överenskommelse där 24 miljoner dollar ska betalas ut retroaktivt till spelarna i det amerikanska landslaget. Det motsvarar 224 miljoner svenska kronor ungefär. Även bonus-pengar som Fifa delar ut i samband med världsmästerskap kommer att fördelas lika mellan dam- och herrlandslagen i framtiden.

– Det viktigaste är att vi kommer att få lika ersättning framöver, men för oss spelare som varit med ett tag kommer även det här retroaktiva beloppet att hjälpa oss. Förmodligen kommer de nya spelarna få ännu mer framöver, säger Alex Morgan till CBS mornings.

– Vi kan fokusera allt vi har på idrotten och själsligt och fysiskt ägna all vår tid till det. Nu har vi gått upp tidigt för att göra intervjuer om detta, och suttit massvis av timmar i förhandlingar. Förhoppningsvis blir det ett arv vi kan föra vidare med inte bara lika lön utan också lika bonus, säger Megan Rapinoe till CBS mornings.

Lika bonus är något som svenska landslaget inte lyckades förhandla till sig när deras lika lön gick igenom förra året

Läs även:

2021-12-30 | Årets viktigaste händelser inom damfotbollen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV