Debatt

Dags att hela idrottsrörelsen sätter ner foten mot Vladimir Putin!

Ett fullsatt Norrbotten Arena 2021.

Vi vill att Riksidrottsförbundet, samtliga idrottsförbund och resten av idrottsrörelsen i Sverige enas kring två principer:
– Inga svenska idrottsutövare att ska delta i matcher, cuper eller andra tävlingar i Ryssland och inga ryska landslag eller ryska representanter ska delta i matcher, cuper eller andra tävlingar i Sverige. 
Det skriver 16 företrädare för idrotts- och sportsverige.

I går anföll Ryssland Ukraina. Vi har nåtts av rapporter om bombningar, civila dödsfall och tusentals människor på flykt. I Ryssland har myndigheterna tagit i med hårdhandskarna mot sina egna medborgare som demonstrerat för fred. Att en hel värld fördömer anfallet verkar inte bekomma Vladimir Putin.

Nu måste resten av världen samlas och arbeta för att stoppa detta vansinne. Ett sätt att nå dit är att införa sanktioner. Tillsammans kan vi stänga ute Ryssland från den internationella gemenskapen och göra konsekvenserna av anfallet på Ukraina så kännbara som möjligt.

När det gäller sanktioner kan idrotten spela en viktig roll. Odemokratiska makthavare har genom alla tider använt sig av stora mästerskap och sportsliga framgångar som propaganda för att blidka sin befolkning. Bäst i den klassen på det här är kanske just Vladimir Putin.

Den ryska staten och den ryska idrotten är så tätt förknippade med varandra att det stundtals inte går att skilja dem åt. Vi tycker inte att resten av idrottsvärlden ska spela med i den charaden längre.

Det har fattats en hel del bra beslut: bandyförbundet har dragit sig ut VM i Ryssland. Fotbollsförbundet säger att de omöjligen kan spela en eventuell VM-kvalmatch där. Svenska skidåkare bojkottar världscuptävlingar.

Men det räcker inte. Det är framför allt svenska idrottares säkerhet som lyfts fram som skäl till de stoppade evenemangen. Och ryska lag verkar fortfarande vara välkomna i mästerskap, turneringar och tävlingar. Nu måste idrottsrörelsen sätta ner foten. Att säga att man inte vill välja sida är att välja sida.

Vi som skriver under den här texten är forskare inom idrottsvetenskap, sportjournalister, utövare, supportrar, idrottsföräldrar, författare och tränare. Nu vill vi att Riksidrottsförbundet, samtliga svenska idrottsförbund och resten av idrottsrörelsen i Sverige enas kring två principer:

• Inga svenska idrottsutövare att ska delta i matcher, cuper eller andra tävlingar i Ryssland. 
• Inga ryska landslag eller ryska representanter ska delta i matcher, cuper eller andra tävlingar i Sverige. 

När det är uppnått vill vi att ni genom era kontaktnät arbetar för en internationell bojkott av liknande slag.

Elisabet Wahl
Annelie Carnelid
Bella Stenberg
David Andersson
Emelie Karinsdotter 
Göran Anlind
Ida Ali Lindqvist
Jona Elings Knutsson
Jonas Lindkvist
Katharina Dalmalm
Lars Madej
Liselotte Fridh
Martin Lindström
Märit Rönnols
Rickard Benn
Sandra Myhr

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV