Nyheter

Fortfarande inget beslut om Rysslands deltagande i fotbolls-EM

Oklart om Seger och co kommer att möta Ryssland i EM.

Under fredagen beslutade Uefa om de ryska herrarnas deltagande I Champions league. Men ännu finns inget beslut om damernas EM.

Uefa har under fredagens extra-insatta möte beslutat att Rysslands landslag och klubblag kommer att vara tvungna att spela på ”neutrala arenor”. Herrarnas Champions league-final flyttas från ryska Sankt Petersburg till franska Saint Denis. Ryssland är då fortfarande aktuella för att delta i damfotbollens EM-turnering i sommar. Sveriges landslag spelar i samma grupp som Ryssland i sommarens EM i England. 

Det är inte säkert att det löser några problem om idrottsvärlden portar Ryssland. I en intervju med Dagens Nyheter säger svenska idrottsministern Anders Ygeman att idrottssanktioner är en balansgång, mellan att kraftfullt ta avstånd och riskera att låta konsekvenserna gå ut över personer som är emot Ukrainas invasion.

Samtidigt lyfts kritik mot Rysslands deltagande inom idrotten från flera håll. 

Skidförbundet har sagt sig inte vilja tävla i Ryssland och inte heller Bandyförbundet.

Internationella olympiska kommitténs (IOK) styrelse skriver under fredagen att de uppmuntrar alla förbund att ställa in tävlingar i Ryssland och Belarus för att skydda spelares säkerhet.

IOK:s styrelse tycker dessutom att man inte bör spela dessa länders hymn eller hissa deras flagga vid idrottstävlingar.

Oliver Brown, sportchef på brittiska tidningen The Telegraph skriver att Ryssland måste kastas ut ur sportens värld. Han lyfter tyska topplaget Schalke som som tagit bort loggan Gaz Prom från sina tröjor.

Den brittiska utrikesministern Liz Truss har utlovat hårda sanktioner mot Ryssland. Det återstår att se vad det innebär för Englands vilja att ta emot Ryssland i fotbolls-EM.

Svenska fotbollförbundet skrev i ett uttalande igår att de väntar på Fifa och Uefas vägledande beslut om hur de ska hantera Rysslands deltagande i internationella tävlingar. Däremot bedömer de att det inte är troligt att herrlandslagets play-off match inför VM mot Ryssland kommer spelas den 29 mars i Moskva som planerat.