Nyheter

Eskilstunas musikhistoria fylld av kvinnor

Marie Selander.

Vi är många heter – musiker i Eskilstuna heter den musikhistoriska utställningen som stadens stadsmuseum inviger på internationella kvinnodagen. En ganska typisk berättelse, enligt initiativtagaren Marie Selander.

”Men det här är väl inte Eskilstunas musikhistoria? Alla var ju inte tjejer. Samma fråga fast tvärtom har kunnat ställas när samlingsskivor, jubileumskonserter och listor över viktiga artister bara berättat om manliga musiker och sångare. Så nu gör vi plats på scen för Towa, Majken, Rigmor, Tina Tarm och alla de andra.”

Så skriver Eskilstuna stadsmuseum i sin text om utställningen, som invigs på tisdag, den 8 mars. Bakgrunden är den kommande bok Herrarnas kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna, som ges ut på Gidlunds förlag i maj.  Det var under arbetet med boken som Marie Selander, musiker, kompositör och författare, tog kontakt med stadsmuseet och samarbetet tog form. Bakom initiativet finns också Frida Herchenröther, artist, låtskrivare och arrangör samt Emma Gustafsson, skribent och musicerande sjukhusclown. 
 

Utställningen, liksom boken, sträcker sig från början av 1900-talet till idag och bygger på historisk forskning samt en mängd intervjuer med såväl tidigare som nu aktiva musiker. 

– Till exempel så är både Anni-Frid Lyngstad och Towa Carson intervjuade, liksom rockmusiker, jazzmusiker och punkmusiker och musiker som präglat 2000-talets musikliv och musiklivet idag, berättar Selander.

– Eskilstuna är en industristad som är väldigt manligt präglad. Historien inklusive musikvandringar, utställningar, böcker har hittills bara lyft fram manliga aktörer. Detta trots att det funnits viktiga kvinnliga musiker alltsedan början av 1900-talet. Och vi har verkligen funnit många! konstaterar hon vidare.

Du har ju länge aktivt motarbetat osynliggörandet av kvinnor i
musikhistorien, sticker Eskilstuna ut på något sätt?

– Nej, jag tror att Eskilstuna är en ganska typisk mellanstor svensk stad. Men historien som skrivits har bara handlat om män och det är nog väldigt typiskt…

Utställningen pågår i ett år, mellan två kvinnodagar, finns det något
särskilt du vill lyfta fram och vilka hoppas du ska hitta dit?

– Vi hoppas att ett brett spektra av människor ska hitta hit, i alla åldrar. Eskilstuna blir ju ett exempel. Hur ser det då ut i andra städer? Vilken glömd kvinnohistoria hittar vi där? Vi kommer också att under detta år arrangera ett antal konserter med kvinnliga aktörer på olika ställen i staden och i olika musikgenrer.

Vad blir ditt nästa initiativ?

– Musikteaterföreställningen Kvinnorna och staden har nypremiär 30 juni 2022 i Katrineholm. Föreställningen baserar sig på Kerstin Ekmans fyra böcker om Katrineholm. Den är skriven för två skådespelare, en berättare, en stor kvinnokör och fem musiker. Jag har skrivit och arrangerat all musik. Föreställningen spelades för utsålda hus 2018 så detta är en nypremiär!