Evenemang

Vi är många – musiker i Eskilstuna

TISDAG 8 MARS, ESKILSTUNA

Den 8 mars 2022 invigs den nya utställningen VI ÄR MÅNGA – musiker i Eskilstuna. Du är hjärtligt välkommen att fira med oss!

Du bjuds på livemusik, fika, mingelvisning av utställningen och bubblande skål. Invigningstal sker 17.00. Talare är Åsa Egeld, chef för Eskilstuna stadsmuseum och Marie Svensson, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Under invigningen mingelguidas du i utställningen av Marie Selander, Frida Herchenröther och Emma Gustafsson.

Medverkande musiker under invigningen är Ingela Karp, Elin Grahn, Mila Thoors, Linnéa Lindbom, Natalie Brandt, Emma-Karin Maurin, Marie Selander, Frida Herchenröther och Emma Gustafsson.

Pianister, jazzbönor och dragspelsdrottningar
Varsågod, här är musiker från förra seklets början tills alldeles nyss. Här samsas pianister, jazzbönor, dragspeldrottningar och sångerskor med punkgitarrister, proggband och popprinsessor.

Men det här är väl inte Eskilstunas musikhistoria? Alla var ju inte tjejer. Samma fråga fast tvärtom har kunnat ställas när samlingsskivor, jubileumskonserter och listor över viktiga artister bara berättat om manliga musiker och sångare. Så nu gör vi plats på scen för Towa, Majken, Rigmor, Tina Tarm och alla de andra.

Herrarnas kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna
Som grund till utställningen ligger boken Herrarnas kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna som kommer ut i vår på Gidlunds förlag. Initiativtagare till boken och utställningen är Marie Selander, musiker, kompositör och författare, Frida Herchenröther, artist, låtskrivare och arrangör samt Emma Gustafsson, skribent och musicerande sjukhusclown.

Ur arkivens glömska lyfts dragspelarna Majken Carlsson och Anna Wingman, pianisterna Greta Marké och Edit Maria Larsson. De tre initiativtagarna har intervjuat jazzbasisten Rigmor Bådal, punkbandet Tina Tarm och eldsjälarna som var med och satte Eskilstuna på musikkartan under 90-talet.

I utställningen kan du stå på scen tillsammans med Towa Carson och Anni-Frid Lyngstad, spela gitarr i parken och gå på 90-talssvartklubb.

Vi är många – fast det inte har märkts
Så här säger Marie Selander, Frida Herchenröther och Emma Gustafsson om varför de skrivit boken och gjort utställningen:

Vi är många, fast det inte har märkts i berättelserna om musikstaden Eskilstuna. På samlingsskivor, jubileumskonserter och listor över viktiga artister har tjejerna knappt funnits med, trots att de har varit skickliga, viktiga och framstående. Nu vill vi lyfta dem som spelat, komponerat, turnerat, övat och kämpat om en plats i ett musikliv som till stor del har styrts av män. Förvisso skickliga, kreativa och generösa män, men som skapat och upprätthållit strukturer där kvinnor av olika anledningar blivit förminskade, objektifierade eller bortglömda.
Ett samarbete

Initiativ och research till utställningen har gjorts av Marie Selander, Frida Herchenröther och Emma Gustafsson. Eskilstuna stadsmuseum har stått för form och produktion

Invigningen sker den 8 mars klockan 16.00-18.30 på Eskilstuna stadsmuseum. Utställningen håller öppet till 8 mars 2023.
Information.