Evenemang

Fackeltåg 8 mars: Tjejers utsatthet för våld i nära relationer

TISDAG 8 MARS, UPPSALA

Välkommen att gå i Uppsala tjej- och transjours årliga fackeltåg på internationella kvinnodagen – 8 mars. Vi brinner för våra rättigheter – gör det du med!

Tema:  TJEJERS UTSATTHET FÖR VÅLD I NÄRA RELATIONER
Vi på Uppsala tjej- och transjour har stött på hundratals historier från tjejer som blivit utsatta för våld i nära relationer. Det handlar om fysiskt, psykiskt, sexuellt, digitalt och ekonomiskt våld från till exempel en partner, kompis eller vårdnadshavare och just unga tjejer är en särskilt utsatt grupp när det kommer till denna typ av våld. Det vanligaste är att en jämnårig kille utsätter sin flickvän för kontroll och våld.
Under pandemin blev detta ämne ännu mer aktuellt i media i och med att många av oss blev fast i hemmen vilket är den vanligaste platsen där våld i nära relationer förekommer. Men det räcker inte med att bara konstatera att våldet sker utan det gäller att ta ställning mot det. Den 8 mars på internationella kvinnodagen anordnar vi därför ett fackeltåg för att uppmärksamma och visa solidaritet för alla de tjejer som är eller har blivit utsatta för våld i nära relationer!

Vill du tillsammans med oss ta ställning? GÅ MED OSS!

17.30: Samling på Gamla Torget i Uppsala
18.00: Fackeltåget går genom centrala Uppsala för att avsluta på Gamla torget igen

Fackeltåget avslutas med sång av Uppsala feministkör, tal av Uppsala tjej- och transjour, samt eldshow av Aurora

PRAKTISK INFORMATION:
Facklor säljs på plats: 20 kr eller valfritt belopp över (kontant betalning eller swish)
Alla är välkomna!

Tillgänglighet: Fackeltåget börjar och avslutas på Gamla Torget. Teckenspråkstolk finns på plats för att tolka det som sker på scen.

Fackeltåg 8 mars – Tjejers utsatthet för våld i nära relationer
TISDAG 8 MARS
KLOCKA 17:30
Gamla torget, Uppsala
Evenemang av Uppsala tjej- och transjour