Evenemang

Studio V Special om förlossningsvården

TISDAG 8 MARS, ONLINE

På årets 8 mars går våra tankar i första hand till de kvinnor och barn som flyr krigets kaos i Ukraina. Till de gravida kvinnor som kanske tvingas föda barn i ett skyddsrum eller på ett tåg.
Vårt tema på den internationella kvinnodagen är förlossningsvården och den kris den befinner sig i.
Sveriges barnmorskor gjorde ännu ett uppror i vintras och sa ifrån mot oacceptabla arbetsvillkor. Det var massuppsägningar, särskilt i Stockholm men också i Göteborg och på andra platser och barnmorskorna ställde tuffa krav för att komma tillbaka.
De har fått mycket stöd från gravida men också brett i samhället och det har ordnats flera demonstrationer för att protestera och kräva förändringar.
Kvinnors trygghet står på spel och resurserna till vården räcker inte. Socialstyrelsen visar dessutom i en ny rapport att det saknas barnmorskor i hela landet. Det är dags att göra något åt detta.

Tid: 8 mars kl 12.00, och programmet går förstås även att se i efterhand på Vänsterpartiets Facebook och på vår Youtubekanal Rött.

Medverkande:

Lisa Öberg – docent i historia som doktorerat just på en avhandling om barnmorskans roll i historien, tidigare lektor på Södertörns högskola som också gör stadsvandringar i Stockholm i barnmorskans spår.
Hannah Dahlbäck, barnmorska på Danderyds sjukhus, en av de barnmorskor som sa upp sig från Danderyds Sjukhus och startade nätverket Barnmorskeflykten. Nu tillbaka på förlossningen och kandiderar också för Vänsterpartiet i region Stockholm i höstens val.
Karin Rågsjö, Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson.

Andra inslag i programmet
Intervju med Nooshi Dadgostar, partiledare.
Lina Maria Viitala, grundare till Instagramkontot @verklighetenkiruna intervjuas, liksom nyblivna föräldrar.
Ett reportage från Östergötland, där andelen barnmorskor är lägst i landet.
Programledare: Åsa Mattsson

Studio V Special om förlossningsvården
TISDAG 8 MARS, ONLINE
KLOCKAN 12:00
Facebook Live
Evenemang av Vänsterpartiet