Debatt

Ryska feminister i upprop: ”Gå samman med oss”

Gripande vid protester i Sankt Petersburg, Ryssland, 28 februari 2022.

Feminister i Ryssland är ute på gatorna över hela landet och protesterar mot Putins krig. I detta gemensamma manifest uppmanar de alla världens feminister att ansluta sig till det feministiska anti-krigsmotståndet och visa stöd för de ryska aktivister som nu riskerar förföljelse.

Den 24 februari runt 05.30 Moskvatid, meddelade den ryske presidenten Vladimir Putin, att en specialoperation på ukrainskt territorium skulle inledas i syfte att avnazifiera och avväpna denna suveräna stat. Det var en operation som förberetts under lång tid. Under flera månader hade ryska trupper rört sig mot den ukrainska gränsen. Ändå förnekade landets ledare att det rörde sig om en militär attack. Nu ser vi att det var en lögn.

Ryssland har förklarat krig mot sin granne. Det tillät inte att Ukraina fick rätt till självbestämmande och gav inte möjligheten till ett fredligt liv. Vi hävdar – och det är inte första gången – att det har förts krig under de senaste åtta åren på initiativ av den ryska regeringen. Kriget i Donbas är en konsekvens av den olagliga annekteringen av Krimhalvön. Vi tror inte att Ryssland eller dess president någonsin har brytt sig om människornas öde i Luhansk eller Donetsk och att erkänna dessa två republiker efter åtta år var bara en förevändning för invasionen av Ukraina under befrielsens täckmantel.

Som ryska medborgare och feminister fördömer vi det här kriget. Feminism är en politisk kraft som inte kan stå på samma sida som det aggressiva kriget och den militära ockupationen. Den feministiska rörelsen i Ryssland kämpar för utsatta grupper och för en utveckling mot ett rättvist samhälle med lika möjligheter och framtidsutsikter, och där det inte finns plats för våld och militära konflikter.

Krig innebär våld, fattigdom, tvångsförflyttningar, sönderslagna liv, osäkerhet och brist på en framtid. Det är oförenligt med den feministiska rörelsens grundläggande värderingar och mål. Krig förvärrar ojämställdhet och många år av framsteg för mänskliga rättigheter går förlorade. Krig medför inte bara våld i form av bomber och kulor utan även sexuellt våld: som framgår av historien, ökar risken för att utsättas för våldtäkt flerfaldigt för många kvinnor under krig. Av dessa och många andra skäl, måste ryska feminister och de som delar feministiska värderingar ta stark ställning mot det här kriget som släppts loss av ledarna i vårt land.

Det aktuella kriget, vilket Putins uttalanden visar, utkämpas också under flagg av ”traditionella värderingar”, vilka framhävts av regeringsideologer – värderingar som Ryssland tycks ha beslutat sig för att föra ut som missionär över hela världen, och använda våld mot alla som vägrar acceptera dem eller har andra åsikter. Alla som är förmögna till kritiskt tänkande förstår väl att dessa ”traditionella värderingar” inkluderar ojämställdhet mellan könen, utnyttjande av kvinnor, statligt förtryck mot de vars liv, självidentifiering och handlingar inte överensstämmer med snäva patriarkala normer. Berättigandet av ockupationen av ett grannland med önskan att främja sådana förvrängda normer och sträva efter en demagogisk ”befrielse” är ytterligare en anledning till att feminister i Ryssland måste motsätta sig det här kriget med all sin kraft.

Idag är feminister en av de få aktiva politiska krafterna i Ryssland. Under lång tid uppfattade ryska myndigheter inte oss som en farlig politisk rörelse, och vi påverkades därför tillfälligt mindre av statligt förtryck än andra politiska grupper. För närvarande verkar fler än 45 olika feministiska organisationer över hela landet, från Kaliningrad till Vladivostok, från Rostov-on-Don till Ulan-Ude och Murmansk. Vi uppmanar ryska feministgrupper och individuella feminister att ansluta sig till det feministiska krigsmotståndet och samla krafter för att aktivt göra motstånd mot kriget och regeringen som startade det.

Vi uppmanar också feminister över hela världen att gå samma med oss och göra motstånd. Vi är många och tillsammans kan vi göra mycket: De senaste tio åren har den feministiska rörelsen fått enorm makt inom medierna och kulturen. Det är dags att omvandla den till politisk makt. Vi är oppositionen mot krig, patriarkat, auktoritarism och militarism. Vi är framtiden som kommer att segra.

Vi uppmanar feminister runt om i världen:

• Delta i fredliga demonstrationer och lansera kampanjer både online och offline mot kriget i Ukraina och Putins diktatur, organisera egna aktioner. Använd fritt symbolen för det feministiska anti-krigsmotståndet i ert material och i era publikationer, liksom hashtaggarna #FeministAntiWarResistance och #FeministsAgainstWar.

• Sprid information om kriget i Ukraina och Putins övergrepp. Vi behöver att hela världen stödjer Ukraina i den här stunden och vägrar att hjälpa Putins regim på något som helst sätt.

• Dela det här manifestet med andra. Det är nödvändigt att visa att feminister är emot det här kriget – och alla slags krig. Det är också nödvändigt att visa att det fortfarande finns ryska aktivister som är beredda att gå samman i motstånd mot Putins regim. Vi riskerar alla att bli förföljda av staten nu och behöver ert stöd.

Översättning från engelska: Christin Sandberg