Nyheter

”Västvärlden lämnade allt i talibanernas händer”

Samling för kvinnorättsaktivisterna som gripits och försvunnit i Afghanistan, Sergels torg, Stockholm, 6 mars 2022.

När Kampanj för frigivning av protesterande kvinnor i Afghanistan samlades på Sergels torg i Stockholm på söndagen, inför 8 mars, talades det om kriget i Ukraina och att ”världens kvinnor ska stå mot krigsmakarna, sida vid sida med varandra”, men också om en riskfylld kamp i medieskugga. 

En ung kvinnas kropp hittades i Kabul, utslängd som en sak bland sopor i ett dike i utkanten av staden. Kvinnorättsaktivister har uppgifter om att hon blivit våldtagen och mördad. 

Allt fler vittnesmål som tyder på intensifierade påtryckningar och repressalier når aktivister utomlands. Talibanstyrkor går från dörr till dörr, söker igenom människors hus och hem, beslagtar och griper godtyckligt, uppger afghanska medier utomlands.

Allt fler grips, hotas och tvingas till tystnad, enligt rapporter i afghanska medier. Talibanerna utnyttjar utrymmen skapade i skuggan av kriget i Europa och mediernas förändrade fokus. 

Najwa Alimi är journalist och befinner sig i Sverige på flykt sedan talibanernas maktövertagande. Hon säger till Fempers nyheter att Afghanistan och kvinnornas kamp har hamnat i medieskugga sedan kriget bröt ut i Ukraina.

– I och med kriget i Ukraina har Afghanistan återigen hamnat i glömska. I nyheterna jublade man hastigt över talibanernas beslut att åter öppna universiteten. Men sedan rapporterar man inte om hur, och i vilken utsträckning kvinnor utesluts från högre utbildning. 

Enligt Alimi får kvinnor som studerade till exempel juridik eller journalistik inte läsa vidare.

– Det är få universitetslinjer som nu är tillåtna för kvinnor. Många högskolestuderande kommer från andra städer till Kabul. De unga kvinnor som pluggade på högskolorna i storstäderna bodde i studentbostäder. Nu får studerande kvinnor inte längre bo i dessa bostäder. Det innebär att många kommer att sluta och återvända till sina hemorter. Kvinnor utesluts och osynliggörs och omvärlden reagerar inte.

I helgen samlades ett antal afghanska kvinnor och män vid Sergels torg i Stockholm, i en manifestation inför den 8 mars anordnad av ”Kampanj för frigivning av protesterande kvinnor i Afghanistan”. Det talades om kriget i Ukraina och att ”världens kvinnor ska stå mot krigsmakarna, sida vid sida med varandra”. 

– Vi måste stå vid afghanska kvinnors sida, de som redan kämpar i första ledet vid fronten mot patriarkatet, vi måste säga nej till kriget och nej till Nato.

Angående vikten av solidaritet med afghanska kvinnor nämndes ”kvinnor som står i det första ledet, kvinnor som en självklar måltavla för talibanstyrets brutalitet och förtryck”. Talarna hyste oro för att varje dag som går, nu särskilt i skuggan av ett nytt förödande krig i Europa, försämras livet katastrofalt för flickor och kvinnor i Afghanistan. 

Bland talarna var också läkaren och författaren Ingrid Eckerman som har kämpat för afghanska flyktingar och de ensamkommande ungdomarnas rätt till asyl. Hon talade om hur och varför kvinnor utsätts i alla krig och krävde rättvis behandling av alla människor på flykt och respekt för barnkonventionen.

I ett uttalande kräver arrangörerna att världssamfundet ska sluta samverka med talibanerna, samtliga politiska fångar friges, och att den svenska regeringen ska fördöma gripandena av de afghanska kvinnor som kämpar för sina fri- och rättigheter.

– Vi kommer aldrig att erkänna talibanerna, vi kommer att stå upp mot deras ondska och alla brott, vi gör så för att skydda våra mänskliga rättigheter, skriver de avslutningsvis.

Najwa Alimi arbetade som reporter i Kabul de senaste sju åren. Hon var kritisk mot ordningen och makteliten och befarade därför talibanernas återkomst.

– Västvärlden tog över Afghanistan för 20 år sedan med löften om mänskliga rättigheter och demokrati. Men det som pågick i Afghanistan kunde inte leda till varaktig demokrati, fred och frihet. Till slut kapitulerade västvärlden och lämnade allt i talibanernas händer och nu glöms Afghanistan.

Kroppen hittades av boende i västra Kabul
Kroppen hittades av boende i västra Kabul. Den unga kvinnans identitet är okänd, rapporterar dagstidningen Etila Atroz, bland andra.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV