Nyheter

Unga kvinnor på flykt från Ukraina riskerar trafficking

Flyktingar på gränsen mellan Ukraina och Polen.

Fler än 2,8 miljoner ukrainare har flytt landet och befinner sig nu i EU och Moldavien. Av dem är mellan 90 och 95 procent kvinnor, barn och äldre. Kvinnor och barn som flyr kriget riskerar att bli föremål för trafficking, sexuellt våld och utnyttjande. Det varnar kvinnorättsorganisationen Kvinna till kvinna.

– Alla aktörer som arbetar med att bistå ukrainska flickor och kvinnor på flykt måste vara särskilt uppmärksamma på riskerna för utnyttjande och trafficking, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare på Kvinna till Kvinna i ett uttalande.

Kvinnor på flykt är mer utsatta än män. En av fem kvinnor som är på flykt eller lever som internflyktingar utsätts för sexuellt våld, visar global statistik från UNHCR.

– Kvinnor på flykt kan också utsättas för mer våld och sexuellt våld när de ses som att de inte har män som ”skyddar” dem, fortsätter Tötterman Andorff.

Kaos ökar riskerna för övergrepp

Att miljontals människor tvingats fly kriget i Ukraina på kort tid har skapat en kaotisk situation vid de olika gränsövergångarna. Detta ökar risken för människohandel med främst unga kvinnor, men även barn. Särskilt oroande är situationen eftersom Ukraina redan tidigare var ett av de största ursprungsländerna för trafficking i Europa.

Kvinna till kvinna efterlyser nu informationsspridning till personer på flykt och samordnade insatser vid gränsen för att försöka minimera riskerna.

– Hjälporganisationer vid gränsen vittnar redan om flera försök att plocka upp kvinnor och ensamkommande barn innan dessa hinner registreras som flyktingar, säger Petra Tötterman Andorff.

Och det har kommit flera rapporter om utnyttjanden och övergrepp. Polisen i Wrocław i Polen har meddelat att de har anhållit en 49-årig man misstänkt för våldtäkt på en 19-årig ukrainsk flicka, som han via internet utgett sig för att vilja hjälpa och lurat till landet, rapporterar nyhetsbyrån AP. Enligt polska myndigheter riskerar han upp till 12 års fängelse.

Polisen i Berlin har gått ut med varningar till kvinnor och barn via sociala medier om att inte acceptera erbjudanden om övernattningar från privatpersoner, samt bett dem rapportera alla misstänkta fall.

Kvinnor bär stort ansvar

Tamara Barnett, chef för den brittiska hjälporganisationen Human trafficking foundation, som bildades efter ett partiöverskridande samarbete mot trafficking i det brittiska parlamentet, har sagt att den snabba massflykten från krigets Ukraina kan bli ett ”katastrofrecept”.

I Ukraina försvåras situationen för många kvinnor på grund av att de är ensamma kvar med ansvar för flera personer i familjen, såsom barn och äldre släktingar. Det gör det betydligt svårare att fly och gör dem extra utsatta.

– Det finns få organiserade hjälpinsatser för dem i nuläget vilket ökar risken för exploatering och utnyttjande, säger Petra Tötterman Andorff som även understryker vikten av att uppmärksamma kvinnors specifika behov i flyktsituationen.

FAKTA/Kvinna till kvinna

Kvinna till Kvinna jobbar tillsammans med partnerorganisationer i fyra konfliktdrabbade regioner runt om i världen med att stötta kvinnor på flykt. Arbetet handlar bland annat om att skapa uppmärksamhet kring kvinnors särskilda utsatthet på flykt. Det handlar även om att se till att deras rättigheter inte kränks.