Evenemang

AMAT LEVIN: SVART HISTORIA

ONSDAG 30 MARS, GÖTEBORG

Möt författaren Amat Levin i ett samtal om hans bok Svart historia.

För tre år sedan startade journalisten Amat Levin Instagram-kontot Svart historia. Intresset för kontot exploderade, idag har det nästan 70 000 följare. Uppenbarligen var det många som saknade en mångfacetterad bild av Afrikas och svarta människors historia.

Få delar av världshistorien är lika försummad som svarta afrikaners och den tillhörande diasporan runt om i världen. Bilden av Afrika som en kontinent vars historia börjar med ankomsten av européer har på många sätt överlevt fram till idag. Fortfarande finns de som ser på Afrika som mer eller mindre samma land, ett mörkt hörn av världen dominerat av ändlösa krig och utbredd fattigdom, eller de som tänker att kontinenten har kolonialismen att tacka för de framsteg som skett. Att kasta nytt ljus över den sortens tankegångar var utgångspunkten för Amat Levin när han startade kontot och nu ger ut boken Svart historia.

Svart historia blandas en stor mängd personer, fenomen, händelser och skeenden: från uråldriga folkvandringar med massiva konsekvenser, skapandet av världens kanske första kristna stat och den trans-sahariska slavhandeln, till den karibiska frihetskampen, Angelas Davis motstånd och Sister Rosetta Tharpe – rock’n’rollens gudmoder.

Samtalet leds av Michael Barrett, intendent vid Världskulturmuseerna.

MEDVERKANDE
Amat Levin har en bakgrund som journalist, gör podden Så vad händer? och driver Instagramkontot @svarthistoria. 
Michael Barrett fil dr i kulturantropologi och intendent vid Världskulturmuseerna.

Fri entré för dig under 19 år.

Evenemang onsdag 30 mars kl. 18:00 till 19:30 på Världskulturmuseet.