Nyheter

”De ljuger för er här”

”NO WAR. Stoppa kriget, tro inte på propagandan. De ljuger för er här. Ryssar mot krig.”

Samtidigt som tv-redaktören Marina Ovsyannikova höll upp en skylt med de orden bakom programledaren i ryska Kanal 1 ropade hon:

– Stoppa kriget. Nej till krig.

Innan hon gick in i tv-studion hade Ovsyannikova publicerat en video där hon säger att hennes pappa är ukrainier och mamman ryska och att de aldrig varit fiender. Hon säger också att hon skäms över att genom sitt arbete på Kanal 1 ha varit involverad i Kremls propaganda, och uppmanar folk att inte vara rädda utan gå ut och protestera för ”de kan inte fängsla oss alla”.

Många befarade ett mångårigt fängelsestraff för tilltaget, men efter tre dygn i häkte och 14 timmars förhör dömdes hon till motsvarande 2 700 kronor i böter och frigavs. Hon är kvar i Ryssland, men har uppget i tidigare intervjuer att hon lever gömd och utan sin familjs stöd.

På måndagsmorgonen förvärrades läget ytterligare. Detta då hennes agerande kallats förräderi i direktsänd av nyhetschefen för tv-kanalen där hon genomförde aktionen, rapporterar Aftonbladet. En tidigare planerad intervju ställdes in med anledning av utvecklingen.  

”Jag är ledsen, jag kan inte prata i dag. Jag är rädd, eftersom de anklagar mig för förräderi”, skriver Marina Ovsyannikova till Aftonbladet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV