Evenemang

Historielektion: om arkivens makt

ONSDAG 23 MARS ONLINE

“Att radera historien är en framgångsrik metod för att framkalla kollektiv minnesförlust” – Lars Ilshammar i boken Arkivism.

Arkiven har gått från att länge ha tjänat makthavarnas egna intressen till att i dag ha rollen som förvaltare av våra minnen och identiteter. I tider av krig och oro är det ingen slump att något av det första som attackeras är våra arkiv, bibliotek, museer och monument – något som just nu hotar kulturarvet i Ukraina. Dessa blir måltavlor eftersom vårt kulturarv är grundläggande för att förstå vår samtid. I en historielektion med Lars Ilshammar, journalist, historiker och biträdande riksbibliotekarie vid Kungliga biblioteket, tittar vi närmare på arkivens makt, vikten av vårt arkiverade kulturarv i dag och på vilka sätt arkiven hotas.

I Stockholms Kvinnohistoriskas historielektioner ger vi aktuella debatter och brinnande frågor en historisk kontext. Tillsammans med landets främsta forskare och experter får du den livsnödvändiga baskunskapen på under timmen, helt utan pekpinnar. Inga förkunskaper krävs för att lyssna.

När? Onsdag 23 mars kl. 17.00
Var? Digitalt på Zoom.
Hur? Anmäl dig kostnadsfritt till historielektionen för att få Zoom-länken och mer information skickad till dig här

Evenemang online onsdag 23 mars kl. 17.00 till 18.00 anordnat av Kvinnohistoriska med stöd av Stockholms stad. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV