Nyheter

Ingen utbildning efter sjätte klass för flickor i Afghanistan

Krav på utbildning vid inomhusprotest på privat skola i samband med lärarnas dag i Kabul, Afghanistan, 5 oktober 2021.

Talibanerna bryter löfte om flickors utbildning. Bara timmar efter att Afghanistans skolor, som varit stängda i nära sju månader, öppnat igen kom beskedet – högstadiet och gymnasiet stängs för flickor.

Det var förra veckan utbildningsministeriet gick ut med att skolorna skulle öppna för alla, även flickor, på onsdagen. På tidsdagskvällen spreds en video där en talesperson för ministeriet gratulerade till starten på det nya skolåret. Bakslaget kom bara timmar efter att skolor över hela Afghanistan återupptagit lektionerna. Flickor tillåts inte gå efter sjätte klass. Beslutet har inte motiverats och gäller på obestämd tid.

Ett reporterteam från nyhetsbyrån AFP filmade i Zarghona high school, i huvudstaden Kabul, när en lärare kom in och meddelade att lektionen var över, rapporterar Al Jazeera. I tårar packade besvikna elever ihop sina saker och lämnade skolan.

Tolonews har talat med flickor från Kabul och andra provinser som förbjudits delta i lektionerna. Eleven Uranus, säger:

– När jag kom till skolan tidigt på morgonen var jag så glad, jag såg vår rektor gråta, jag visste inte varför. Efter det grät alla eleverna.

– De hävdar att det här är ett islamskt land, de säger att vi är det islamiska emiratet, så de måste agera baserat på ord från islams store budbärare, när han säger, både kvinnor och män har rätt att lära sig, säger Malika, också elev som skickats hem, till Tolonews.

Samma talibaner som förut

Afghanska politikern och journalisten Shukria Barakzai, som är baserad i London, kommenterar beslutet i Al Jazeera:

– Det är väldigt nedslående att flickor, som väntat på den här dagen, tvingades återvända hem från skolan. Det visar att talibanerna inte är pålitliga och inte kan fullfölja sina löften.

– Det betyder att högstadier och gymnasier är stängda för flickor. Inte heller grundskolor är öppna över hela landet. De flesta provenser har inga grundskolor för flickor. Det visar att talibanerna är precis samma som förut – de är emot flickors utbildning, konstaterar Barakzai.

Under talibanstyret 1996-2001 var all utbildning för flickor förbjuden och de flesta jobb stängda för kvinnor. Sedan talibanerna tog makten igen i augusti har de lovat att flickor ska ha tillgång till både utbildning och jobb.

På en del håll i huvudstaden och på andra håll i landet som i provinserna Herat – där undantag gjorts sedan i höstas för flickor – och Panjshir bedrivs dock undervisning, i alla fall för tillfället, för såväl pojkar som flickor, rapporterar AFP.

Centralt krav

Just flickors utbildning är ett centralt krav om det internationella samfundet någon gång i framtiden ska erkänna talibanstyret. FN-sändebudet Deborah Lyons kallar skolstängningen för flickor ”störande” och Norska flyktingrådets generalsekreterare Jan Egeland har uttryckt djup oro.

– Vi förväntar oss att talibanregeringen tillåter flickor och pojkar över hela landet att återuppta sin fulla utbildningscykel, i linje med tidigare givna offentliga försäkringar, säger Egeland i ett uttalande.

Såhär säger ytterligare en hemskickad elev i ett filmat inslag i Tolonews:

– Varför leker de med vår framtid? Det är vår rättighet, vi är människor, vi är från det här landet. Allt vi vill är att fortsätta med vår utbildning. Är det en synd att vara flicka, är det en synd att vilja utbilda sig?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV